Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Φουντώνει» η φημολογία περί σκηνοθετημένου βίντεο αποκεφαλισμού

Σύμφωνα με έρευνες Βρετανών αναλυτών

tzixantistis

«Σκηνοθετημένο» φέρεται ότι είναι το βίντεο με με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμις Φόλεϊ από Τζιχαντιστές στη Συρία, σύμφωνα με νέες έρευνες των αναλυτών.

Ειδικοί Βρετανοί αναλυτές που συνεργάζονται με την αστυνομία, εξέτασαν ενδελεχώς το βίντεο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται το βίντεο να είναι «σκηνοθετημένο». Οι Τζιχαντιστές φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν ειδικές τεχνικές και διάφορα «τρικ» με την κάμερα, ενώ το 40 δευτερολέπτων βίντεο, φαίνεται ότι έχει υποστεί και μετέπειτα επεξεργασία.

Το πόρισμα των ειδικών αναλυτών του βίντεο έρχεται να ενισχύσει και ο Ιατροδικαστής, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ίχνος αίματος στον τόπο του εγκλήματος τουλάχιστον μέχρι το σημείο που η εικόνα καταλήγει σε μαύρο, παρά το γεγονός ότι μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε για τον αποκεφαλισμό του δημοσιογράφου, σύρεται σε όλη την περιοχή του λαιμού του τουλάχιστον έξι φορές.

Επιπλέον, ύστερα από την ηχητική ανάλυση, διαφαίνεται ότι οι ήχοι που έβγαλε ο δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια του αποκεφαλισμού, είναι «ασυνεπείς», ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του φαίνεται ότι ο Τζέιμς Φόλεϊ χρειάστηκε να επαναλάβει κάποια από τα λόγια που του είχαν -κατά πάσα πιθανότητα- αναγκάσει να πει οι εκτελεστές του.

Παρά τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως από την ανάλυση του βίντεο από τους ειδικούς συνεργάτες της Βρετανικής αστυνομίας, οι ειδικοί δεν αμφισβητούν τον θάνατο του Φόλεϊ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, ενδέχεται η εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου, να έγινε αφού έσβησε η κάμερα, ακόμα και σε διαφορετική τοποθεσία.

Το βίντεο που χρησιμοποιήθηκε για προπαγανδιστικούς λόγους είχε στόχο να στηλιτεύσει τις πρακτικές και την καθεστωτική λειτουργία του Ισλαμικού κράτους, συνδέοντας το με τη βία, το φόβο και την υποταγή.

Το φερόμενο «σκηνοθετημένο» βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου από τους Τζιχαντιστές:

Επιμέλεια:  Ευφροσύνη Κυριαζή 

By