Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κυβέρνηση για νέα μέτρα: Θέλουν να δουν πως θα εξελιχθεί το καλοκαίρι

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε πρόταση για πιλοτική εφαρμογή του ΦΠΑ στην εστίαση

troikaΧωρίς κάποιο αποτέλεσμα, όπως αναμενόταν, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ δεν «έπεσε» στο τραπέζι το ζήτημα της ΔΕΠΑ. Νέα συνάντηση θα γίνει εντός της εβδομάδας, πιθανόν Τετάρτη απόγευμα.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό ή χρηματοδοτικό κενό, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί το καλοκαίρι. «Αξιολογούν την πορεία εκτέλεσης προϋπολογισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι «ανοίξαμε όλη την ατζέντα των θεμάτων και εμείς και οι εταίροι, προκειμένου να δούμε πού είμαστε στα δημοσιονομικά θέματα, τις διαρθρωτικές αλλαγές, το milestone του Ιουνίου. Κάναμε μια συζήτηση και  ανταλλαγή απόψεων για το πού είμαστε και ποια είναι η εικόνα η οποία έχουμε».

Τα ίδια στελέχη επιβεβαιώνουν ότι «δεν καταλήξαμε και δεν έκλεισε απολύτως κανένα θέμα.  Ήταν η πρώτη διερευνητική συζήτηση. Τους δώσαμε τα αποτελέσματα της εκτέλεσης προϋπολογισμού. Επίσης, συζητήσαμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που, ήδη, υπάρχουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Δεν έκλεισε κάτι.  Η πρόθεση είναι  να κλείσουμε σύντομα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εξετάζει την πρόταση της ελληνικής πλευράς γα το μέτρο του ΦΠΑ στην εστίαση. «έχουμε περίπου ολοκληρώσει την αξιολόγηση μαζί τους. Ζήτησαν ακόμη λίγα στοιχεία -που τους παρασχέθηκαν σήμερα- για ένα συγκεκριμένο κομμάτι που θέλουν να αποτιμήσουν κάτι που αφορά την αποτελεσματικότητα του μέτρου στο παρελθόν, κάτι εξειδικευμένο για τα ξενοδοχεία», δηλώνει πηγή του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο οικονομικών έχει προτείνει πιλοτική εφαρμογή του ΦΠΑ στην εστίαση.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξο για τη ψήφισή του.

Τέλος, σχετικά με τις μειώσεις προσωπικού στο δημόσιο τα στελέχη της τρόικας θα έχουν συνάντηση με τον κ. Αντώνη Μανιτάκη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By