Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Φρένο» στα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του κανονισμού της Βουλής.

vouliΗ δικαιοσύνη βάζει πρώτη φορά φράγμα στο κοινοβουλευτικό άβατο, κρίνοντας αντισυνταγματική τη δυνατότητα της Βουλής να θεσπίζει συνταξιοδοτικά προνόμια για τους υπαλλήλους της, στην πρακτική της Βουλής να καθορίζει μόνη «τα του οίκου της».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη «κεκλεισμένων των θυρών», με μεγάλη πλειοψηφία έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, που επιτρέπουν στα αρμόδια όργανα του Κοινοβουλίου να ρυθμίζουν κατευθείαν το ύψος των συντάξεων, τα ηλικιακά όρια εξόδου των υπαλλήλων της.

Το ΕΣ βάζει με αυτό τον τρόπο τέλος σε ένα προνομιακό καθεστώς που είχε δώσει στο πρόσφατο παρελθόν την ευκαιρία στα αρμόδια όργανα της Βουλής να αυξήσουν τις αποδοχές των υπαλλήλων λίγο πριν από την έξοδό τους από την υπηρεσία σε ποσοστό 15% – 20% με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των συντάξεων.

Ερμηνεύοντας διάφορες συνταγματικές διατάξεις που αφορούν τον Κανονισμό της Βουλής, την κατάσταση των υπαλλήλων της, το Ελεγκτικό Συνέδριο «σπάει» ουσιαστικά ένα κοινοβουλευτικό «άβατο» και βάζει φραγμό στο ανέλεγκτο των «εσωτερικών» της Βουλής που παρέμενε δικαστικά ανέπαφο τουλάχιστον για 100 χρόνια.

Στο εξής τα συνταξιοδοτικά των υπαλλήλων δεν θα καθορίζονται «εσωτερικά» αλλά μόνο με νομοσχέδιο που θα προωθεί ο υπουργός Οικονομικών και αφού προηγουμένως ελέγξει τη συνταγματικότητα των διατάξεών του η Ολομέλεια του ΕΣ.

Έτσι ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να καταργήσει διάφορα προνόμια -όπως προσπάθησε στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά αναγκάστηκε να αποσύρει τη σχετική διάταξη ύστερα από τη δυναμική αντίδραση των υπαλλήλων και την απειλή απεργίας, κατά την ψήφιση πρόσφατων μνημονιακών ρυθμίσεων με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Το ΕΣ υπό τον πρόεδρο κ. Καραβοκύρη έκρινε ότι όταν το Σύνταγμα (άρθρο 65) αναθέτει στον Κανονισμό της Βουλής να οργανώνει την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού της, δεν εννοεί ότι επιτρέπει στον Κανονισμό να ρυθμίζει και τα συνταξιοδοτικά ζητήματα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Γιατί το Σύνταγμα προβλέπει με διάφορες διατάξεις την απονομή οποιωνδήποτε συντάξεων με ειδικό νόμο του υπουργείου Οικονομικών ύστερα από έλεγχο του ΕΣ, έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και σειρά σχετικών εγγυήσεων.

Στην πράξη «πέφτει ένα οχυρό» που ήθελε ανέλεγκτες τέτοιου είδους κοινοβουλευτικές πρακτικές. Το ΕΣ έκανε δεκτή αίτηση αναίρεσης υπέρ του νόμου, που άσκησε ο γενικός επίτροπος κ. Λασκαράτος, που πρόσφατα είχε αντιταχθεί στο προνομιακό καθεστώς, κρίνοντας αντισυνταγματική και αδικαιολόγητη τη διατήρηση υψηλών συντάξεων για τους υπαλλήλους της Βουλής, παρά τα μνημονιακά μέτρα που είχαν περικόψει τις συντάξεις όλων των υπολοίπων.

By