Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Φρένο» σε προσφυγές για φορολογικά θέματα

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για όσους διαφωνούν με τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται

eforiaΕμπόδια στο δρόμο προς τα διοικητικά δικαστήρια για την επίλυση διαφορών με την Εφορία βάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου, όσοι φορολογούμενοι θέλουν να αμφισβητήσουν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν έπειτα από έλεγχο της Εφορίας πρέπει να πληρώσουν προκαταβολικά το 50% του φόρου.

Παράλληλα, το υπουργείο με την εγκύκλιο δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του φορολογουμένου να προσφύγει πρώτα στα Διοικητικά Δικαστήρια, αποφασίζοντας ότι η αμφισβήτηση των προστίμων πλέον θα γίνεται αρχικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ειδικότερα στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης.

Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να συνυποβάλει στοιχεία που αποδεικνύουν τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης οικονομικής βλάβης καθώς επίσης και μια αναλυτική υπεύθυνη δήλωση στην οποία οφείλει να αναγράψει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση τη δική του, της συζύγου και των παιδιών του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Υποχρεούται επίσης να δηλώσει τα στοιχεία της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης όχι μόνο του τρέχοντος έτους αλλά και του προηγούμενου.

Σε περίπτωση που απορριφθούν οι ισχυρισμοί που έχει προβάλει ο φορολογούμενος μέσω της «ενδικοφανούς προσφυγής», έχει τότε το δικαίωμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By