Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

«Φρένο» στη λιτότητα ζητά το ΔΝΤ

«Φρένο» στη λιτότητα ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκφράζοντας εκ νέου διαφορετική άποψη από το Βερολίνο.

DNTΤο ΔΝΤ σε νέα έκθεση του σημειώνει ότι τα σχέδια λιτότητας στις αναπτυγμένες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματ,α θα πρέπει να συνδυάζονται με «περιορισμούς στην ταχύτητα» εφαρμογής τους προκειμένου να μην είναι «αντιπαραγωγικά» συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη.

Κάθε θεραπεία λιτότητας, η οποία είναι «άμεση, είναι πιο δικαιολογημένη στις χώρες που βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών αν (. . .) υπάρχει ένας “περιορισμός ταχύτητας” χωρίς τον οποίο οι προσπάθειες (δημοσιονομικής) σταθεροποίησης μπορούν να είναι αντιπαραγωγικές», αναφέρει ειδικότερα η έκθεση.

Λόγω του εύρους της ύφεσης στην Ευρωζώνη, κυρίως στην Ελλάδα, το ΔΝΤ αναγνώρισε στα τέλη του 2012 ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο της λιτότητας στην ανάπτυξη και εισηγείται έκτοτε σε ορισμένες χώρες να επιβραδύνουν τον ρυθμό μείωσης των ελλειμμάτων τους, αντίθετα με την άποψη ότι μία άμεση δημοσιονομική προσαρμογή είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την εξυγίανση των δημοσιονομικών.

Με την τελευταία του αυτή έκθεση αυτή, το ΔΝΤ πάντως δεν προτείνει μια ριζοσπαστική αλλαγή πορείας, αλλά απλά επισημαίνει ότι «μια υπερβολική καθυστέρηση» στην υλοποίηση των σχεδίων λιτότητας μπορεί να αποδειχθεί «εξαιρετικά δαπανηρή» σε μια περίοδο ύφεσης, ενισχύοντας την δυσπιστία των αγορών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By