Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Φρίκη στη Συρία

 Διαστάσεις ανθρωπιστικού εγκλήματος εκλαμβάνει η κατάσταση στη Συρία, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με φρίκη.

syria chemical weaponsΝέοι βομβαρδισμοί της ανατολικής περιφέρειας της Δαμασκού αναφέρθηκαν το πρωί της Πέμπτης, ενώ σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση οι νεκροί από τις επιθέσεις με χημικά αέρια που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ ξεπερνούν τους 1.300.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ βομβαρδίζουν σήμερα προάστεια της Δαμασκού που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, εντείνοντας την πίεση στην πολιορκημένη ζώνη στα ανατολικά περίχωρα της πρωτεύουσας, μία ημέρα αφού η συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησε τις συριακές δυνάμεις ότι εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα στην ίδια περιοχή.

Ρουκέτες και βλήματα όλμου έπληξαν τις συνοικίες Τζομπάρ και Ζαμάλκα, που περιλαμβάνονται στις περιοχές της ανατολικής περιφέρειας της Δαμασκού, οι οποίες επλήγησαν χθες από την επίθεση με χημικά όπλα, που προκάλεσε τον θάνατο 500 έως 1.300 ανθρώπων, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση. Από τον σημερινό βομβαρδισμό επλήγησαν επίσης η συνοικία Καμπούν και ο παλαιστινιακός καταυλισμός Γιαρμούκ, νότια της πρωτεύουσας.

«Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας και η απροθυμία των ΗΠΑ σκοτώνουν τον συριακό λαό. Η σφαγή αυτή δίνει τη «χαριστική βολή» στις προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία», δήλωσε ο Ζορζ Σάμπρα, εκ των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης.  To συριακό καθεστώς, συνεπικουρούμενο από η Ρωσία, αρνείται ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα και έκανε λόγο για προβοκάτσια της αντιπολίτευσης. Η χθεσινή επίθεση όμως ήταν η πλέον πολύνεκρη και οι εικόνες που φτάνουν στα διεθνή ΜΜΕ είναι φρικτές, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις. Ιατροί στη Δαμασκό ανέφεραν για γυναίκες και παιδιά που έφθαναν στα νοσοκομεία με διεσταλμένες κόρες, παγωμένα άκρα και αφρούς στο στόμα, τυπικά συμπτώματα σε θύματα νευροπαραλυτικών αερίων.

Σημειωτέον ότι οι ισχυρισμοί των σύρων ακτιβιστών διατυπώνονται τη στιγμή που τη Δαμασκό επισκέπτεται ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ζήτησαν να συγκληθεί επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως εάν επαληθευθούν οι κατηγορίες για χρήση χημικών κατά αμάχων πρόκειται για τρομακτικό έγκλημα. Απέκλεισε πάντως την αποστολή όπλων στη συριακή αντιπολίτευση, ενώ  στη Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος του State Department Τζένιφερ Πσάκι άρνηθηκε να σχολιάσει εάν η Συρία έχει παραβιάσει χρησιμοποιώντας χημικά αέρια μία «κόκκινη γραμμή» όπως έχει πει στο παρελθόν ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Ρωσία, η στενότερη σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, υποστήριξε ότι οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές στα προάστια της Δαμασκού ήταν «μια πρόκληση σχεδιασμένη εκ των προτέρων».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By