Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Reuters: «Φτερά» έκαναν από την Κύπρο 3,6 δισ. ευρώ

Δεκάδες εταιρείες εγκατέλειψαν τον παράδεισο της Λευκωσίας δυο εβδομάδες πριν την απόφαση του Eurogroup, αναφέρει το Reuters

fosphotos.com | Yiannis Kourtoglou
fosphotos.com | Yiannis Kourtoglou

Τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ φέρεται να φυγαδεύτηκαν από την Κύπρο μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες λίγο πριν το κούρεμα των καταθέσεων, αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο έγγραφα που έχει στη διάθεση του. Το Reuters κάνει λόγο για απόσυρση χρημάτων από δεκάδες εταιρείες σημειώνοντας ότι από την εξέταση των εγγράφων που έχει στη διάθεση προκύπτει ότι οι περισσότερες αποτελούν οχήματα για ξένους επενδυτές από τη Μόσχα ή το Κίεβο μεταξύ άλλων.

«Η λίστα επιτρέπει μια εσωτερική ματιά στην κρίση του περασμένου Μαρτίου και πώς ο φορολογικός παράδεισος, με πληθυσμό μόλις 1,1 εκατ. συγκέντρωσε τραπεζικές καταθέσεις που έφτασαν τα 72 δισ. ευρώ – πάνω από τέσσερις φορές το ΑΕΠ του νησιού», σημειώνει το πρακτορείο.

Η λίστα που ετοιμάστηκε από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή και διαβιβάστηκε στους βουλευτές από την Κεντρική Τράπεζα, περιέχει συνολικά 5.323 συναλλαγές, οι περισσότερες εκ των οποίων καταγράφονται για πρώτη φορά. Οι συναλλαγές αφορούν μεταφορές ποσών άνω των 100.000 ευρώ στις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν του κλεισίματος των τραπεζών στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, 129 εταιρείες μετέφεραν 5 εκατ. ευρώ η κάθε μία ή περισσότερα, ενώ συνολικά μεταφέρθηκαν 1,9 δισ. ευρώ. Από τις παραπάνω εταιρείες οι 95 μπορούν να εντοπιστούν, τονίζει το πρακτορείο. Οι 34 εταιρείες έχουν διασυνδέσεις με τη Ρωσία, πέντε με την Ουκρανία και δύο με το Καζακστάν. Οι υπόλοιπες είναι κυπριακές ή από άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και φορολογικοί παράδεισοι, όπως τα νησιά Κέιμαν, Παρθένοι Νήσοι και οι Ολλανδικές Αντίλλες. Με βάση την αξία, περισσότερες του 50% των συναλλαγών έγιναν σε δολάρια.

Αν και οι μεταφορές δείχνουν ότι τα χρήματα μεταφέρονταν εκτός Κύπρου, το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει που πήγαν τα χρήματα. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η υποχώρηση των καταθέσεων έπρεπε να καλυφθεί από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ πλήρωνε για καταθέτες, με αρκετούς να είναι Ρώσοι, για να βγάλουν τα λεφτά τους από την Κύπρο πριν οι καταθέτες υποχρεωθούν να συμβάλουν στο πρόγραμμα διάσωσης», σημειώνει το Reuters. Η εκροή χρημάτων είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο όπου «έφυγαν» 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το Φεβρουάριο άλλα 900 εκατ. ευρώ φυγαδεύτηκαν από την Κύπρο, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Όπως αναφέρει το Reuters, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες είναι καταχωρημένη κάτω από το όνομα UCP Industrial Holdings η οποία φέρεται να έχει μεταφέρει 80,2 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου στις 7 Μαρτίου. Η UCP Industrial Holdings είναι μέρος της United Capital Partners, μιας ρωσικής επενδυτικής εταιρείας 3,5 δις δολ. με επικεφαλής τον Ilya Sherbovich, πρώην επικεφαλής επενδύσεων στη Deutsche Bank Russia και μέλος Δ.Σ. του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, αναφέρει το πρακτορείο.

Μια ημέρα πριν την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να κλείσει τις τράπεζες η εταιρεία Trellas Enterprises μετακίνησε 2 δισ. ρούβλια ($63,85 εκατ.) από την Τράπεζα Κύπρου, αναφέρει το Reuters και προσθέτει: «Στην εταιρεία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο ο επιχειρηματίας Maxim Nogotkov ο οποίος ελέγχει την Svyaznoy, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής για κινητά τηλέφωνα στη Ρωσία». Η καθαρή αξία του Nogotkov, 36 ετών, διαμορφώνεται στα 1,3 δισ. δολ. σύμφωνα με το Forbes.

Μια άλλη εταιρεία που δείχνει τους δεσμούς με τη Ρωσία είναι η O1 Properties Limited,η οποία μετακίνησε 10,1 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου. Η εταιρεία ελέγχεται από τον Boris Mints, πρώην πολιτικό και νυν επιχειρηματία, η οποία αυτό το έτος εξαγόρασε το επιχειρηματικά κέντρο White Square στη Μόσχα έναντι 1 δισ. δολ. αναφέρει το πρακτορείο. Στη λίστα υπάρχουν και κυπριακές εταιρείες, προσθέτει το Reuters όπως και φυσικά πρόσωπα από την Κύπρο και το εξωτερικό αλλά και διεθνείς εταιρείες.

By