Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Φυλετικά «παράπονα» από τις γυναίκες της Βουλής

«Αποστάσεις» από την Κατερίνα Παπακώστα για την υπόθεση Κωνσταντοπούλου – Μακρή

symvoulio epikrateias

Θύματα λεκτικής βίας και σεξιστικής συμπεριφοράς από άνδρες συναδέλφους τους έχουν πέσει εκπρόσωποι του λεγόμενου ασθενούς φύλου στη Βουλή.

Το ομολόγησαν γυναίκες βουλευτές στην επιτροπή Ισότητας, ζητώντας να πάρει θέση η Βουλή και να μπουν κανόνες στον κώδικα δεοντολογίας που θα έρθει προς ψήφιση.

Η πρόεδρος της επιτροπής Κατερίνα Παπακώστα ωστόσο, με αφορμή τη σύμπλευση Ζωής Κωνσταντοπούλου – Ραχήλ Μακρή για προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη μετά τα όσα τους έσουραν για την εμφάνισή τους στο Ραδιομέγαρο της πρώην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, αν και γυναίκα δεν έκρυψε τη διαφωνία της.

konstantopoulou

 

«Αυτή η ιστορία πήγε να μετακυλήσει και εκτός Κοινοβουλίου. Καλό είναι να λύνεται θεσμικά και πολιτικά. Όταν υπάρχει αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά,  η Βουλή,  ο πρόεδρος και το προεδρείο πρέπει να επεμβαίνει. Πρέπει αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί άμεσα «ad hoc», όχι έξω από το κοινοβουλευτικό πεδίο και  όχι σε αίθουσες δικαστηρίων διότι δεν αποτελούν τιμή για κανένα», είπε, αποκαλύπτοντας πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονα λεκτική προσβολή λόγω φύλου. «Δεν νοείται κοινοβουλευτικοί συνάδελφοι  να συμπεριφέρονται σε βάρος κάποιου άλλου με σεξιστικό ύφος», ανέφερε.

Πρόστιμα, περικοπές και αφαίρεση λόγου από τους άνδρες βουλευτές που επιτίθενται λεκτικά σε μια γυναίκα συνάδελφό τους, πρότεινε η Άννα Καραμανλή (ΝΔ), ενώ ένας άνδρας βουλευτής ο Οδυσσέας  Βουδούρης ζήτησε να καταγράφονται αυτά τα περιστατικά. «Όλοι οι άνδρες δεν είναι «μάτσο»,  δεν συμπεριφέρονται όλοι το ίδιο. Ακόμα και από την γυναίκα μας υπάρχουν επιθέσεις, τις συζητάμε χωρίς να επιβάλουμε κυρώσεις και το λύνουμε», είπε.

Και η Μίκα Ιατρίδη ομολόγησε ότι έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τέτοιες καταστάσεις.

By