Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Φως στο τούνελ» για την ελληνική οικονομία;

Σημάδια ανάκαμψης «βλέπει» το Reuters από το 2014.

reuters 2Με θετικές προοπτικές, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα επίκρισης και απομόνωσης,  η Ελλάδα διεκδικεί χώρο στους διεθνείς αρθρογράφους για την οικονομική επίτευξη.

Σήμερα ήταν η σειρά του αρθρογράφου του Reuters, Ούγκο Ντίξον που υπογραμμίζει πως η χώρα μας θα καταφέρει να βελτιώσει τις συνθήκες  από το 2014 και θα κατορθώσει να βγει από το τούνελ. Ο Νίξον θεωρεί ως θετικές τις εξελίξεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε 8,2 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια διάσωσης για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Τονίζει, ωστόσο, ότι «είναι τραγικό που δεν αυτά έγιναν νωρίτερα».

Ο αρθρογράφος του Reuters δηλώνει πως ένα από αυτά που εμπνέουν αισιοδοξία είναι η συνοχή της κυβέρνησης Σαμαρά, παρά τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν δρομολογηθεί. Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν  έχει δει τη δημοτικότητά του να πέφτει κάθετα, όπως ο ισπανός και ο γάλλος ομόλογός του, αναφέρει το δημοσίευμα και εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από ότι ήταν εδώ και δυο χρόνια.

Πάντως, ο Ούγκο Ντίξον υπογραμμίζει πως η  κυβέρνηση, όμως, δεν πρέπει να εφησυχάσει όσον αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας. «Η Αθήνα πετυχαίνει τους στόχους για το έλλειμμα επειδή οι δαπάνες είναι χαμηλότερες του στόχου», σημειώνει χαρακτηριστικά.  «Τα έσοδα είναι επίσης χαμηλότερα του στόχου, μια συνέπεια της συνεχιζόμενης αποτυχίας να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, κατά κύριο λόγο για να μην χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω οι φόροι στους έντιμους πολίτες» τονίζεται στο άρθρο. Ενώ ειδική αναφορά γίνεται και για τις ολιγοπωλιακές πρακτικές που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, κάτι που οδηγεί τον αρθρογράφο στο συμπέρασμα ότι το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά είναι στενά συνδεδεμένο με μερικούς από τους ολιγάρχες της χώρας.

Φυσικά στο άρθρο εκφράζονται ανησυχίες για τον αντίκτυπο της κυπριακής κρίσης στην ελλάδα. Το δημοσίευμα επισημαίνει, πως η Αθήνα έχει μέχρι στιγμής αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις από την Κύπρο, ωστόσο, το εμπόριο με την Κύπρο θα πέσει κατακόρυφα και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών έχει κάπως κλονιστεί. Ενώ εκτιμάται πως στην περίπτωση που η Κύπρος εγκαταλείψει το ευρώ θα είναι δυσκολότερο να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης στην Ελλάδα.

 

By