Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Φωτιά στους ΟΤΑ», στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

«Φωτιά» βάζει στους ΟΤΑ το πολυνομοσχέδιο εφαρμογής των συμφωνηθέντων με την τρόικα.

poe ota fosphotosΜε διαδικασία επείγοντος ώστε να έχει ψηφισθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και, πιθανότατα, με τη μορφή ξεχωριστών άρθρων κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο ρυθμίζονται τα σημεία συμφωνίας με την τρόικα που οδήγησαν στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup.

Εκτός από τον φορολογικό κώδικα και τις ρυθμίσεις για τις επιστροφές ποσών από τα διαγνωστικά κέντρα προς τον ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνονται και σειρά ρυθμίσεων που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις. Μεταξύ αυτών, προφανώς, οι ρυθμίσεις για την κινητικότητα στο Δημόσιο (8 μήνες) και τη Δημοτική Αστυνομία αλλά και η κατάργηση των εξαιρέσεων ασφάλισης των ελευθεροεπαγγελματιών στον ΟΑΕΕ, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε επιβαρύνσεις για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με μικρό πληθυσμό ή σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Πλην του κοινωνικού κλίματος, για το οποίο η χθεσινή μαζική πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ αποτέλεσε το πρώτο δείγμα, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και τις εντάσεις στο εσωτερικός της. Αν και η πλειοψηφία των βουλευτών τηρεί στάση σιωπής, τουλάχιστον δύο, οι Νικήτας Κακλαμάνης και Μιχάλης Ταμήλος εμφανίζονται αρνητικοί έως απρόθυμοι να ψηφίσουν τις ρυθμίσεις για την κινητικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικά ο κ. Κακλαμάνης ενδιαφέρεται να επιστρέψει στη Δημαρχία της Αθήνας, κάτι που μάλλον θα επιθυμούσε και ο κ. Ταμήλος για τα Τρίκαλα. Άλλωστε, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αρκετοί δήμαρχοι, ειδικά αν δουν ότι η αναταραχή αυξάνει τις πιθανότητες επανεκλογής τους, δεν πρόκειται να υποστείλουν τη σημαία της πολεμικής με την κυβέρνηση.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By