Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Φόβοι για μετάδοση του Έμπολα από αέρος

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για μετάλλαξη του ιού σε στέλεχος που μεταδίδεται από αέρος

ebola

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Άντονι Μπάνμπουρι εξέφρασε τους φόβους του οργανισμού για μετάλλαξη του θανατηφόρου ιού Έμπολα σε στέλεχος που θα μεταδίδεται μέσω του αέρα.

Το σενάριο φαντάζει πραγματικά εφιαλτικό καθώς ο ιός που έχει σκοτώσει περισσότερους από 3.300 ανθρώπου στην δυτική Αφρική θα μπορούσε να αφανίσει ολόκληρες πόλεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Telegraph, στον οποίο πραγματοποίησε δηλώσεις ο Μπάνμπουρι, τα μέλη ιατρικών δομών εργάζονται σκληρά ώστε να αποτρέψουν την δραματική εξάπλωση του ιού, σε περίπτωση που μεταλλαχθεί και η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.

«Όσο περισσότερο μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και “φιλοξενείται” στο χωνευτήρι της Δυτικής Αφρικής, υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες να μεταλλαχθεί», δήλωσε ο ειδικός και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα «εφιαλτικό σενάριο», το οποίο δεν είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί, αλλά δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει.

Ο Μπάνμπουρι παραδέχθηκε πως η διεθνής κοινότητα άργησε να αντιμετωπίσει την επιδημία, αλλά τόνισε πως «ποτέ δεν είναι αργά» και πως οι γιατροί πρέπει να «χτυπήσουν τον Έμπολα σκληρά» ώστε να χαλιναγωγήσουν τη θανατηφόρα ασθένεια.

Τι δηλώσεις του επικεφαλή του ΟΗΕ επιβεβαίωσε σε δημοσίευμα των New York Times ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Όπως τόνισε η εξέλιξη του Έμπολα είναι ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα να μην είναι απίθανο το γεγονός της μετάλλαξης του σε ακόμη πιο καταστροφική μορφή. Όσο για τον χρόνο μετάδοσής του, ο Όστερχολμ ήταν απαισιόδοξος, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί γρήγορα σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως συνέβη με τη γρίπη H1N1.

By