Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εξετάζεται μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Η κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη Βουλή.

Deputy Finance Minister Christos Staikouras  / Παρουσίαση απο τον Χ. Σταικούρα«Λελογισμένη μείωση» του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή. Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν «υποπολλαπλάσια» από τα προϋπολογιζόμενα.

Ο Χρ. Σταϊκούρας παρενέβη στην συζήτηση για την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής σχετικά με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Για τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα της μείωσής του για να ενισχυθούν τα χαμηλότερα στρώματα και να αυξηθεί η κατανάλωση, χωρίς να δημιουργηθεί κίνητρο για νόθευση κίνησης και θέρμανσης ή δημοσιονομικό κενό. Δικαιολόγησε την επιβολή του μέτρου λέγοντας ότι η αύξηση του ειδικού φόρου ήταν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και, αν δεν λαμβάνονταν το 2011, θα έπρεπε να καλυφθεί το κενό με ισοδύναμα επώδυνα μέτρα. Πρόσθεσε ότι το 6μηνο Οκτώβριος 1012 – Μάρτιος 2013 η ποσότητα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε, αλλά τα έσοδα από τον ειδικό φόρο αυξήθηκαν κατά 75 % (120 εκατ. ευρώ περίπου). Επίσης στο πετρέλαιο κίνησης τα έσοδα από τον φόρο συρρικνώθηκαν κατά 17,4% και από τον ΦΠΑ συρρικνώθηκαν κατά 63 % (249 εκατ. ευρώ).

Αντίθετα για τα αποτελέσματα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε23% ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «τα ετήσια έσοδα ήταν υποπολλαπλάσια από αυτά που αρχικά προβλέφθηκαν, εν τω μεταξύ πολλά καταστήματα έκλεισαν και φαίνεται να ενισχύθηκε και η φοροδιαφυγή. Καταδεικνύουν τα στοιχεία ότι δεν οδήγησε στην αύξηση εσόδων που είχε αρχικά εκτιμηθεί ενώ οδήγησε και σε απομάκρυνση επιχειρήσεων από την χώρα». Ανέφερε ότι για το 2012 – 2015 προβλέπονταν έσοδα 1 δις ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ μεταγενέστερα η προϋπολογιζόμενη απόδοση περιορίστηκε στα 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τον πρώτο χρόνο απέφερε μόνο 160 εκατ. ευρώ. Ο Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα συζητηθεί τον Ιούνιο με την τρόικα.

By