Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φώτης Κουβέλης: Από τη βεβαιότητα στην πιθανότητα στην ίδια μέρα

Η μετεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, οι εσωκομματικές αντιδράσεις και η ερμηνεία των δηλώσεων του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ

fosphotos.com | Angeliki Panagiotou
fosphotos.com | Angeliki Panagiotou

Έκπληξη και αμηχανία προκάλεσε χθες το πρωί απόσπασμα της συνέντευξης του Προέδρου της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Φώτη Κουβέλη στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ταράσσοντας την εσωκομματική γαλήνη.

Κληθείς να σχολιάσει αν θα συμμετάσχει με την ΔΗΜΑΡ σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς, ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε θετικός και τόνισε: «Η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Χρειάζονται στη χώρα μας κυβερνήσεις συνεργασίας. Εμείς το αποδείξαμε αυτό ως αναγκαιότητα τον Ιούλιο το 2012. Αλλά οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να είναι ουσιαστικά συνεργατικές κυβερνήσεις, έτσι ώστε να μην έχουμε ούτε μονοκομματικές συμπεριφορές, αλλά και αυτό που παράγει η συνεργατική κυβέρνηση να αντανακλά στην ασκούμενη πολιτική». Στην ερώτηση «Άρα δεν το απορρίπτετε;» επανήλθε ο δημοσιογράφος, για να εισπράξει την απάντηση «Βεβαίως» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, πυροδοτώντας ντόμινο αντιδράσεων.

Λίγες ώρες αργότερα και με αφορμή την παρουσίαση της πρότασης της Δημοκρατικής Αριστεράς για το πολιτικό χρήμα, «Η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και με τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, κι έτσι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις προγραμματικής συνεργασίας ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον. Εάν προκύψουν στο μέλλον τότε θα δούμε», τόνισε ο κ. Κουβέλης, απευθύνοντας έκκληση να καταγράφονται όσα λέει και όχι να αναδεικνύονται ερμηνείες.

Την ίδια ώρα, είναι κοινό μυστικό ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς καταγράφονται εδώ και καιρό διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την επιλογή, που θα κληθεί να κάνει η Αγίου Κωνσταντίνου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταλάβει τη θέση πρώτου κόμματος, κατόπιν εκλογών.

Ο κ. Κουβέλης απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επαναφοράς της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, όπως διατυπώθηκε πρόσφατα από την πρώην υπουργό της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, διατηρώντας ωστόσο μια ουδέτερη στάση αναφορικά με την παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία, επιλέγοντας το «παρών» στην ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας, που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αίσθηση που υπήρχε τις τελευταίες ημέρες ήθελε την Αγίου Κωνσταντίνου να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, επιχειρώντας παράλληλα και παρασκηνιακά την ενίσχυσή της και με άλλα πολιτικά στελέχη, πλην της συνεργασίας με την «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου. Στο πλαίσιο αυτό, το άνοιγμα που επιχείρησε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προς την αξιωματική αντιπολίτευση μιλώντας στο Action24, συγκλόνισε ακαριαία το στελεχιακό της δυναμικό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και ο προσυνεδριακός διάλογος του κόμματος.

«Αυτό δυναμιτίζει τελείως το κλίμα» σχολίασαν στο thepaper.gr στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που έβλεπαν τον κ. Κουβέλη να διατηρεί όλες τις τελευταίες ημέρες τις ισορροπίες.

Λυκούδης ή Πανούσης;

Το που θα γύρει πολιτικά η πυξίδα της Αγίου Κωνσταντίνου παραμένει ζητούμενο, καθώς τόσο η διαφοροποίηση του Γραμματέα του κόμματος, Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος σήμανε προ ημερών τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «οι δημοσκοπήσεις μας προειδοποιούν», τασσόμενος υπέρ της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, όσο και η πρόσφατη τοποθέτηση του βουλευτή, Γιάννη Πανούση ότι «κυβερνώσα αριστερά χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν υπάρχει», γέρνουν σε διαφορετικές πλευρές το εκκρεμές, δίνοντας την εντύπωση ότι απομένει ο κ. Κουβέλης να αποφασίσει για τον τελικό προσανατολισμό του κόμματός του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By