Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κουβέλης: Ήρθε η ώρα της απεμπλοκής από το μνημόνιο

«Δίνουμε μια δύσκολη μάχη στο πολιτικό επίπεδο» τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

kouvelis622«Δίνουμε μια δύσκολη μάχη στο πολιτικό επίπεδο. Και είναι δύσκολη η προσπάθειά μας γιατί προσπερνάμε τη λογική του «άσπρου–μαύρου». Προσπερνάμε το μονόδρομο και δεν συναινούμε στις συντηρητικές πολιτικές που ασκούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Γιατί δεν συναινούμε στον αριστερό λαϊκισμό, που τροφοδοτεί αυταπάτες και αναπαράγει παθογένειες του παρελθόντος» τόνισε μεταξύ άλλων στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τις εργασίες του 2ου συνεδρίου του κόμματός του.

«Δεν επιλέξαμε τα εύκολα, τα μεγάλα λόγια και τις ψηφοθηρικές υποσχέσεις. Δεν επενδύσαμε προεκλογικά στην αγανάκτηση των πολιτών» τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, περιγράφοντας την πορεία του κόμματός του στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική κυβέρνηση.

«Δεν καθίσαμε στη βολική και ευρύχωρη θέση της αντιπολίτευσης, δεν μείναμε στην άκρη κάνοντας πως δεν ακούμε, όταν αυτό που χρειαζόταν η χώρα ήταν η άμεση παρέμβαση για την αποτροπή του εκτροχιασμού και της χρεοκοπίας. Πήραμε την ευθύνη να υπάρξει κυβέρνηση και είχαμε αποφασιστική συμβολή στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, μια εξέλιξη που δεν ήταν αυτονόητη» υποστήριξε ο κ. Κουβέλης, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση συνεργασίας σταδιακά μετατράπηκε σε μονοκομματική της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε σαφής συντηρητική στροφή, η οποία συνοδεύτηκε με συστηματική απόρριψη των προτάσεων της ΔΗΜ.ΑΡ.»

«Δεν πιστεύουμε ότι η χώρα, με αυτό το πρόγραμμα προσαρμογής, θα βγει από την κρίση. Τα δημόσια οικονομικά μπορεί να σταθεροποιηθούν αλλά το κοινωνικό κόστος δεν μετριέται» εκτίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και επισήμανε ότι «το πρόγραμμα προσαρμογής αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτό εφαρμόστηκε περιείχε ετεροβαρή κοινωνικό επιμερισμό, με λανθασμένες παραδοχές και εσφαλμένο σχεδιασμό».

Σχολιάζοντας το «success story» , «δεν συμμεριζόμαστε το αφήγημα της επιτυχίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Πιστεύουμε μάλιστα ότι συνιστά αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης αφού έτσι ενθαρρύνεται και η τρόικα για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής» τόνισε ο κ. Κουβέλης, ενώ από τα βέλη της κριτικής του δε γλίτωσε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στο λόγο του ισοπεδωτική προσέγγιση, εύκολη και ανέξοδη ρητορεία και υποσχεσιολογία, αρνούμενος να υποστηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές για τον εξορθολογισμό της κατάστασης. Από τη μια επαναλαμβάνει την πρόταση μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και από την άλλη μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Μια τέτοια όμως πολιτική τακτική εμπεριέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και συνακόλουθα τον κίνδυνο περιδίνησής της» περιέγραψε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ.

dimar

Επόμενο βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση για τον κ. Κουβέλη είναι «να ανακοπεί η λογική της διαρκούς λήψης νέων μέτρων. Να αλλάξουν τα μέτρα που έχουν αποδειχθεί καταφανώς αναποτελεσματικά», διευκρινίζοντας ότι «ήρθε η ώρα της απεμπλοκής από το μνημόνιο, με όρους όμως πραγματικούς και όχι επικοινωνιακούς».

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζητά από την πλευρά του «νέα συμφωνία με τους εταίρους. Ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης που θα δίνει έμφαση στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή και θα περιλαμβάνει τις προαναφερόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής», κρίνοντας ταυτόχρονα ότι «μια νέα συμφωνία γενεών είναι απαραίτητη».

Κεντροαριστερά και κάλπες

«Συγκροτούμε τον προοδευτικό δημοκρατικό πόλο. Θα διεκδικήσουμε την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης προοδευτικού περιεχομένου για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας» υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ξεκαθάρισε: «η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του τρίτου πόλου δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης. Προκύπτει από την ανάγκη και την επιλογή μας η πολιτική συμπαράταξη να έχει συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο».

«Στόχος μας είναι αυτή η συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη νέα πορεία της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, εστιάζοντας στις επικείμενες εκλογές.

[pullquote]«Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει τη συγκρότηση, σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων προοδευτικού προσανατολισμού, που στηρίζονται στην αυτενέργεια των ενεργών πολιτών πάνω και πέρα από κομματική προτίμηση» σχετικά με τις αυτοδιοικητικές κάλπες, ενώ «προτείνω, το συνέδριό μας να αποφασίσει τη σύνδεση του κόμματος με την ομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» στην οποία θα ενταχθεί στη συνέχεια με την εκπροσώπηση που θα επιτύχουμε στις εκλογές. Επίσης προτείνω το συνέδριο να εξουσιοδοτήσει την Κεντρική Επιτροπή να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες και να διερευνήσει τις δυνατότητες και τους όρους ένταξης του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με την προϋπόθεση ότι το κόμμα μας διατηρεί το δικαίωμα της αυτόνομης καθόδου στις ευρωεκλογές», κατέληξε ο κ.Κουβέλης, δίνοντας συνέχεια στη συζήτηση ενόψει των ευρωεκλογών.[/pullquote]

(Visited 1 times, 1 visits today)
By