Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Φ. Κουβέλης: «Δεν μπορούσαμε να είμαστε ο προσχηματικός εταίρος»

«Οι τελικές αποφάσεις είχαν «χρώμα» Σαμαρά, ό,τι και να λέγαμε»

samaras-venizelos-kouvelisΚαρφιά για τη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης «ρίχνει» ο Φώτης Κουβέλης. Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιρρίπτει αιχμές εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση που κράτησαν σχετικά με τις ισορροπίες στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας οτι το κόμμα του «οδηγήθηκε στην απόφαση» να αποχωρήσει, επειδή δεν μπορούσε να είναι «ο προσχηματικός εταίρος».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Φ.Κουβέλης υποστηρίζει ότι είχαν πυκνώσει οι ενστάσεις του στις ιδιωτικές του επαφές με τον πρωθυπουργό εξαιτίας του συσσωρευμένου προβληματισμού για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά «ο Σαμαράς πίστευε πως ότι η ΔΗΜΑΡ ήταν αγκιστρωμένο ψάρι». «Ε, δεν ήταν», λέει.

Όσον αφορά το ζήτημα της ΕΡΤ και την πορεία των διαβουλεύσεων για το μεταβατικό σχήμα, ο Φ.Κουβέλης αναφέρει πως είχε επιφυλαχθεί για την τελική πρόταση για 1.600 εργαζομένους, και την επόμενη ημέρα (στην τελευταία σύσκεψη των τριών αρχηγών την Πέμπτη) είπε ότι η πρόταση δεν θα περνούσε από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ -λέγοντας πως αντιλήφθηκε ότι οι άλλοι δύο αρχηγοί θα συνέχιζαν μόνοι τους στην κυβέρνηση.

«Καρφιά» ρίχνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για τη γενικότερη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης. «Ό,τι και να λέγαμε, οι τελικές αποφάσεις είχαν «χρώμα» Σαμαρά και Στουρνάρα» λέει.

Παράλληλα, στελέχη του επιτελείου της ΔΗΜΑΡ εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που γίνονταν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα, λέγοντας πως «ήταν αποκλειστικά εφαρμογή των κελευσμάτων της τρόικας και πολύ μακριά από την ουσιαστική διαπραγμάτευση που είχαμε συμφωνήσει».

 

Η ΕΡΤ ήταν η αφορμή

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη του στην Real, ο Φώτης Κουβέλης λέει ότι η ΕΡΤ  υπήρξε η αφορμή για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την Κυβέρνηση. «Ο πρωθυπουργός προχώρησε στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου παρά την αντίθεσή μας, την οποία γνώριζε πολύ καλά. Γνώριζε την κατηγορηματικότητα της θέσης μας και προχώρησε στην έκδοση της πράξης αυτής, χωρίς να ζητήσει την υπογραφή  των Υπουργών  που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ  και το ΠΑΣΟΚ. Τους αγνόησε και προχώρησε με τις υπογραφές των Υπουργών της Ν.Δ. Αυτή του η ενέργεια μαρτυρά ότι είχε επιλέξει τη ρήξη. Τουλάχιστον με τη ΔΗΜΑΡ. Είχαν προηγηθεί και άλλα θέματα και όχι μόνον το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο για το οποίο είχαμε συμφωνήσει – για να το αρνηθεί η Ν.Δ. στη συνέχεια –  και ο νόμος για την ιθαγένεια. Υπήρξαν χειρισμοί και ενέργειες που περιόριζαν τη δυνατότητα να αξιοποιείται και να γίνεται σεβαστή η συμμετοχή μας στην τρικομματική κυβέρνηση. Η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα μετέτρεπε τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε μια στήριξη χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς αντίκρισμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By