Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χέιζελ… 28 χρόνια μετά [βίντεο]

heysel03Ήταν 29 Μαΐου του 1985, όταν το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός έζησε μία από τις πιο… μαύρες στιγμές στην ιστορία του, στην Βελγική πόλη που φιλοξενούσε τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Λίβερπουλ και Γιουβέντους μάχονταν για το βαρύτιμο τρόπαιο, όμως οι χούλιγκανς των δύο πλευρών έβαλαν στην… κόντρα και τις ίδιες τους τις ζωές.

Η ατμόσφαιρα είχε ξεκινήσει να μυρίζει… μπαρούτι, από την προθέρμανση των ομάδων, καθώς ο πετροπόλεμος μεταξύ Άγγλων και Ιταλών είχε ξεκινήσει από νωρίς.

Αποσβολωμένοι οι παίκτες δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν και σε καμία περίπτωση δεν πέρναγε από το μυαλό τους, το τι θα ζούσαν λίγη ώρα αργότερα.

Οι οπαδοί των «κόκκινων» εκμεταλλευόμενοι τα χαλαρά αστυνομικά μέτρα που υπήρχαν στην θύρα «Ζ» του γηπέδου, ξεπερνάνε το διαχωριστικό κιγκλίδωμα και ξεσπούν προς τους Ιταλούς.

Εκεί με την σειρά τους, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις… ορδές των επιτιθέμενων, υποχωρούν προς των εξωτερικό τοίχο της εξέδρες, ο οποίος δεν μπόρεσε να αντέξει τόσο πίεση και κατέρρευσε.

Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν τραγικές. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 28 νεκρούς, μετά για 36 και τέλος για 39 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους και εκατοντάδες που τραυματίστηκαν.

Ωστόσο αυτό δεν επηρέασε την UEFA, η οποία έλαβε την πιο ντροπιαστική απόφαση στην ιστορία της. Να ξεκινήσει δηλαδή το παιχνίδι, κόντρα στις αντιδράσεις που υπήρχαν, με την δικαιολογία πως αν δεν γινόταν αυτό, θα ξεσπούσε νέο κύμα βίας…

Στα 90’ λεπτά που ακολούθησαν ουδείς είχε το μυαλό του στο παιχνίδι και όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς τι είχε προηγηθεί… Άλλωστε δεν έχασε και τίποτα. Η Γιουβέντους κέρδισε 1-0 εύστοχη εκτέλεση ενός πέναλτι του Πλατινί, ωστόσο η παράβαση ήταν εφεύρεση του διαιτητή.

Στην ιστορία θα μείνουν οι πανηγυρισμοί του Μισέλ Πλατινί, νυν προέδρου της UEFA, ο οποίος έκανε σαν να μην έγινε τίποτα.

Στις ημέρες που ακολούθησαν, η Λίβερπουλ ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ωστόσο η Μάργκαρετ Θάτσερ το γενίκευσε, πιέζοντας την ποδοσφαιρική ομοσπονδία να αποσύρει όλες τις ομάδες. Κάτι που τελικά έγινε και αποτέλεσε την αρχή της αναγέννησης των αγγλικών ομάδων…

By