Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χαιρετίζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Ομπάμα

«Ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας και της Τουρκίας» σημειώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

President Barack Obama's First Day In The White House - Washington

Τα νέα δεδομένα μετά από τις διαβουλεύσεις των Αναστασιάδη – Έρογλου για το Κυπριακό βρήκαν σύμμαχο στο πρόσωπο του Μπαράκ Ομπάμα, με τον αμερικανό πρόεδρο να χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλωσορίζει τη συνάντηση των δύο ηγετών της Κύπρου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Όπως επισημαίνει το κείμενο, το κοινό ανακοινωθέν των δύο ανδρών «αντικατοπτρίζει το πνεύμα συμβιβασμού και θέτει γερά θεμέλια για συνομιλίες που προσανατολίζονται στην επίλυση του ζητήματος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τους δύο ηγέτες για το θάρρος και το όραμα που τους επέτρεψε να καταλήξουν σε συμφωνία, που ενσωματώνει τις βασικές αρχές για να οδηγήσει σε περαιτέρω εργασίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν επίσης τον εποικοδομητικό ρόλο που έπαιξαν για αυτή την προσπάθεια η Τουρκία και η Ελλάδα, με τους ηγέτες τους, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζει ότι μέσω συμφωνίας και οι δύο κοινότητες μπορούν να επιτύχουν, καταφέρνοντας να βελτιώσουν την σταθερότητα και την οικονομία για όλους τους κατοίκους του νησιού.

«Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να εργαστούν γρήγορα για την επίλυση των βασικών ζητημάτων που εκκρεμούν ώστε να επιτευχθεί η διευθέτηση που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία το συντομότερο δυνατό», αναφέρει στη συνέχεια η ανακοίνωση.

Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για μέτρα που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, καθώς και άλλες προτάσεις που έθεσε, οι οποίες αν τεθούν σε εφαρμογή έπειτα από τη διμερή συμφωνία, θα ενισχύσουν κατά πολύ τη συνεργασία ανάμεσα στους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους.

Επισημαίνεται, μάλιστα, πως οι ΗΠΑ θα διερευνήσουν ενδεχόμενες πρωτοβουλίες με σκοπό να ενισχυθούν οι διαπραγματεύσεις, εκ ων οποίων και «μέτρα για τη μελλοντική αναζωογόνηση της Αμμοχώστου, εφόσον υπάρξει συμφωνία από τις δύο κοινότητες».

Την ίδια ώρα, μέσω του κειμένου τονίζεται η σημασία των πόρων του νησιού, εκ των οποίων το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που πρέπει «να κατανεμηθούν στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο της γενικής ρύθμισης. Τονίζουμε τη σημασία της προάσπισης της ειρήνης και της ασφάλειας εντός και γύρω από την Κύπρο, καθώς και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλες τις πλευρές να αποφύγουν οποιεσδήποτε απειλές ή άλλες ενέργειες ή δηλώσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση».

By