Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Χαμός στην Τουρκία… και στην οικονομία

Απανωτές απώλειες για το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και για την τουρκική λίρα

341529_Turkish-riot-police

Προς ένα κλείσιμο μεγάλων απωλειών στην εβδομάδα οδεύει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με το δείκτη Borsa να δέχεται ισχυρές πιέσεις προς τα κάτω εν μέσω της έντονης πολιτικής αστάθειας που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα τις τελευταίες μέρες. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος για την οικονομία της χώρας είναι και το ότι η τουρκική λίρα υποχωρεί άνω του 3% σε σχέση με το ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, επενδυτικά σχήματα απαλλάχθηκαν από τουρκικό χρέος ύψους 532 εκ. δολαρίων -μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου- περιορίζοντας τον όγκο έκθεσής τους στην τουρκική οικονομία στα 53,8 δισ.δολ.

Είναι η δεύτερη φορά που η οικονομία της χώρας δοκιμάζεται τόσο έντονα από τις πολιτικές εξελίξεις μέσα στο 2013, καθώς η τουρκική αγορά είχε σημαντική υποχώρηση και στις αρχές Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν είχε δοκιμαστεί από τις πολύ μεγάλες διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει με αφορμή τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί, στην Κωνσταντινούπολη

Γυρνώντας στην επικαιρότητα της Παρασκευής, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Ερντάλ Καλκάν υπέβαλε την παραίτηση του, ενώ αναμένονται άλλες δύο παραιτήσεις εντός της ημέρας καθώς το κόμμα χθες τη νύχτα αποφάσισε να παραπέμψει τους τρεις αυτούς βουλευτές στο πειθαρχικό, με αίτημα την αποπομπή τους.

Ο Καλκάν είναι ο πέμπτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τη στιγμή που άρχισε να εξελίσσεται δημοσίως η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By