Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χαρδούβελης: «Δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο η Ελλάδα»

Η Αθήνα προτίθεται ως το τέλος του χρόνου να εκδώσει επταετές ομόλογο

ypoik

Την πίστη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και τονίζει ότι η Αθήνα προτίθεται ως το τέλος του χρόνου να εκδώσει επταετές ομόλογο.

Δηλώνει ακόμα βέβαιος ότι κατά το γ΄τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

«Η Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χαρδούβελη, προτίθεται εντός του έτους να εκδώσει στις χρηματαγορές ομόλογα με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Μετά από πολλές επιτυχημένες εκδόσεις από την αρχή του χρόνου, η υπό κρίση χώρα σχεδιάζει κρατικό ομόλογο με επταετή προθεσμία εξόφλησης. Επιπλέον είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να διατεθούν ομόλογα διάρκειας 18 μηνών», αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δημοσιεύοντας απόσπασμα από την συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών που φιλοξενείται στο αυριανό φύλλο της Handelsblatt.

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, ο κ.Χαρδούβελης σημειώνει ότι με το νέο επταετές ομόλογο η Ελλάδα επιθυμεί να προσφέρει στους επενδυτές ευρύτερο φάσμα διάρκειας λήξης ομολόγων.

Υπογραμμίζεται δε ότι η Αθήνα δοκίμασε την πρόσβαση στην αγορά με τριετές ομόλογο τον Απρίλιο και πενταετές τον Ιούλιο.

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο βοήθειας των διεθνών πιστωτών της τρόικας, για το οποίο υπάρχουν εικασίες εδώ και μήνες. Ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε: ‘Στο μεταξύ μπορούμε να αναχρηματοδοτούμαστε στις αγορές με ανεκτούς όρους, παρεμπιπτόντως με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που μας χρεώνει το ΔΝΤ», αναφέρει το ίδιο τηλεγράφημα, ενώ επισημαίνεται ότι «ο κ. Χαρδούβελης είναι βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το προηγούμενο έτος, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ύφεσης το 2008» και ότι «εναποθέτει τις ελπίδες του στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά ενυπόθηκων τίτλων ΑΒS».

Έτσι, συνεχίζει το dpa, η ΕΚΤ θα μπορούσε να δημιουργήσει ρευστότητα, όπου αυτή είναι απαραίτητη. «Μία νομισματική πολιτική για όλους δεν μπορεί να λειτουργήσει», δηλώνει ο κ. Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το οποίο αναδημοσιεύεται από τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Έλληνας υπουργός τάσσεται υπέρ της διατήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ερωτώμενος εάν η Γαλλία θα έπρεπε να πάρει περισσότερο χρόνο για την επίτευξη του σκοπού που αφορά το έλλειμμα, αναφέρει: «Θα ήταν λάθος εάν η Γαλλία αγνοούσε τον κανόνα του ορίου του 3%. Δεν θα έπρεπε να επαναλάβουμε τα λάθη του 2003 και του 2004, όταν Γερμανία και Γαλλία παραβίασαν τους κανόνες για το έλλειμμα – και στη συνέχεια πολλοί έκαναν το ίδιο».

By