Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Χαρδούβελης: Οι αγορές είναι νευρικές και υπερβολικές στις αντιδράσεις τους

«Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο στόχο της, φροντίζει τις αποταμιεύσεις των πολιτών, επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και αναζητά τρόπους για τη σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών

xardouvelis5-630x399

Ψυχραιμία και προσήλωση στους στόχους και μέγιστη δυνατή συναίνεση, ώστε η έξοδος από την κρίση να γίνει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, συνέστησε στη Βουλή ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναπλήρωση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το κλίμα που διαμορφώθηκε στις αγορές τις τελευταίες ημέρες δεν αντανακλά την κατάσταση στην οικονομία, ούτε τις προοπτικές της και φωτογραφίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι όλοι έχουν μεγάλη ευθύνη και πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

«Οι διεθνείς αγορές πολλές φορές είναι νευρικές και υπερβολικές στις αντιδράσεις τους», πρόσθεσε και επεσήμανε πως η χώρα έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα και με λελογισμένα βήματα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα αποκαταστήσει αδικίες. «Σε λίγο θα ανακοινωθούν μέτρα για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες και θα διευκολυνθεί η ρευστότητα τραπεζών προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά», είπε και πρόσθεσε πως είναι μεγάλη ευθύνη να βλέπουμε μπροστά.

«Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο στόχο της, φροντίζει τις αποταμιεύσεις των πολιτών, επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και αναζητά τρόπους για τη σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων», είπε, απορρίπτοντας την τροπολογία της Ντόρας Μπακογιάννη για τη μείωση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Διευκρίνισε ότι έχει συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών που την αποτελούν προσωπικότητες και άτομα εγνωσμένου κύρους με γνώσεις στην αγορά ακινήτων που εργάζεται για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών ανά γεωγραφικές ζώνες, ώστε να αντανακλούν τις συνθήκες της αγοράς.

Αίσθηση προκάλεσε η σφοδρή επίθεση του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι έδωσε την περασμένη εβδομάδα ψήφο ανοχής, αλλά και στον Γκίκα Χαρδούβελη. «Δεν ξέρω ποιοι επέλεξαν ή επέβαλλαν τον κ. Χαρδούβελη για Υπουργό Οικονομικών. Μπορεί να είναι πολλοί ισχυροί αλλά αν κρίνω από την εμφάνισή του, δεν σέβονται το Κοινοβούλιο μιας και ο εκλεκτός τους δεν σέβεται το Κοινοβούλιο. Δεν ξέρω τι έχουν υπ” όψιν τους και ποιο είδος δημοκρατίας έχουν υπ” όψιν τους», ανέφερε και πρόσθεσε: «Για να εμφανιστούν οι κ.κ. Σαμαράς και Χαρδούβελης ότι σκίζουν τα μνημόνια πριν τα σκίσει ο Τσίπρας, δεν μπορεί η χώρα να πάει στην καταστροφή».

Με βρεγμένη γάτα παρομοίασε τον υπουργό Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας ότι η ομιλία του ήταν ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Κάλεσε δε, τον Γκίκα Χαρδούβελη να επιβεβαιώσει παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με το αν θα σταματήσει η δανειοδότηση της χώρας μας από το ΔΝΤ και αν θα φύγει η τρόικα από την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η «κυβέρνηση έχει πλέον μόνο μία επιλογή, αυτή των εκλογών».

By