Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χαρδούβελης: «Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του»

«Δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο»

xardouveli-maniatis

«Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του. Λίγα έχουν απομείνει να γίνουν. Σας διαβεβαιώ, η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της«, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο«.

Μετά από τρεις μήνες στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ εξηγεί ότι η κυβέρνηση δημιουργεί το απαραίτητο «μαξιλάρι» για να καλυφθούν πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της χώρας στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου και 18μηνων τίτλων.

Αυτό που φαίνεται να τον απασχολεί δεν είναι πια οι πιέσεις των δανειστών, αλλά οι πιέσεις που δημιουργούν στην πολιτική σκηνή η εκλογολογία και οι εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παροχές.

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ανατρέπει την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και οδηγεί στην απώλεια της αξιοπιστίας. Στέλνοντας μήνυμα στους βουλευτές λέει «δε νομίζω ότι θα παρασυρθούν από τις «Σειρήνες» της παροχολογίας τώρα που φτάνουμε στο τέλος του προγράμματος«.

Επιπλέον, αναγγέλλει ότι για τα κόκκινα δάνεια προωθείται η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού τραπεζών – δανειοληπτών και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί τόσο την απελευθέρωση πόρων προς τις υγιείς επιχειρήσεις όσο και την αναδιάρθρωση πολλών προβληματικών επιχειρήσεων με συμμετοχή φρέσκου ξένου κεφαλαίου ώστε να τονωθεί η απασχόληση«.

Για την ελάφρυνση του χρέους εκτιμά ότι «είναι εφικτή -οικονομικά και πολιτικά- μια περαιτέρω επιμήκυνση, όπως και η μετατροπή μέρους των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο».

By