Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χαρδούβελης στο CNBC: Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις μόνοι μας

Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στον τηλεοπτικό σταθμό CNBC

xardouvelis5-630x399

«H Ελλάδα χρειάζεται χρήματα από το εξωτερικό και ένας τρόπος να το πετύχεις είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια, αεροδρόμιο για άλλες εταιρείες υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι επενδυτές βλέπουν τις προοπτικές ανάπτυξης Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης έξι χρόνων, οι επενδυτές βλέπουν πως το στοίχημα θα κερδηθεί » δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό CNBC.

Συνεχίζοντας για την σημασία των αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός δήλωσε πως «δεν πουλάμε μόνο τις μετοχές δημοσίων εταιρειών, πουλάμε και κομμάτια γης, έχουμε το παράδειγμα της κινέζικης επένδυσης που συνεχίζεται και περιμένουμε να δούμε και άλλες. Πολλοί τομείς της οικονομίας πάνε καλά, ο τουριστικός τομέας πήγε πάρα πολύ καλά την φετινή χρονιά. Έχουν έρθει χρήματα, πιστεύουμε πως θα εμφανίσουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του έτους».

Στην ερώτηση για το αν πιστεύει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλο πρόγραμμα ο υπουργός απάντησε πως το «πρόγραμμα είχε κάποια πλεονεκτήματα, οι δανειστές υποχρέωσαν τη χώρα να κάνει κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις, για δύο-τρία χρόνια είμαστε πρώτοι στη λίστα του ΟΑΣΕ για τις μεταρρυθμίσεις. Από ένα σημείο και μετά πρέπει να το κάνεις μόνος σου. Πιστεύω πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι προσεχτικές και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη του πληθυσμού. Για να συμβεί αυτό πρέπει ο κόσμος να δει λεφτά στην τσέπη του. Πρέπει να συνδέσει τις μεταρρυθμίσεις με τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης που έρχεται».

Ο υπουργός σημείωσε πως θεωρεί ότι ο κόσμος στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις αναφέροντας το παράδειγμα της μείωσης του κόστους των φαρμάκων και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. «Οι Έλληνες ωρίμασαν σαν κοινωνία. Συνέδεσαν τις συντάξεις και τις άλλες παροχές του κράτους με τη φορολογία που πληρώνουν. Πλέον ξέρουν πως αυτοί πληρώνουν για τις παροχές του κράτους. Για έναν πληθυσμό που υποφέρει είναι δείγμα μεγάλης ωριμότητας» τόνισε χαρακτηριστικά.

By