Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Χαρδούβελης: Φέτος θα έρθουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για την Ελλάδα

«Μόνο με ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική θα αποκαταστήσουμε αδικίες»

xardouvelis-ypoik

Την εκτίμηση ότι το 2014 θα είναι η χρονιά που θα μπεί θετικό πρόσημο στους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε ομιλία που απεύθυνε στο συνέδριο του Economist.

Ωστόσο  ζήτησε συναίνεση και συνεννόηση, καθώς όπως είπε «τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς, όλοι μαζί. Ας λέμε λιγότερα για εκλογές και περισσότερα για το μέλλον της οικονομίας» ανέφερε με νόημα.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «η Ελλάδα εφαρμόζει ένα συνεκτικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το οποίο βρίσκεται κοντά στο τέλος του» και πρόσθεσε πως η σταθεροποίηση της οικονομίας πρέπει να μετεξελιχθεί το 2015 σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο μείωσης της ανεργίας, αύξησης των καθαρών εισοδημάτων και τόνωσης των επενδύσεων.

Στις νευραλγικής σημασίας προτεραιότητες του κυβενρητικού έργου περιλαμβάνονται, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, η αύξηση της ρευστότητας που παρέχει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ο χειρισμός του ιδιωτικού επιχειρηματικού χρέους, το οριστικό άνοιγμα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των επιχειρήσεων και πολιτών με τον δημόσιο τομέα και η προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει λελογισμένη και ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική, «υπό την προϋπόθεση μιας σειράς κρίσιμων αλλαγών στη φορολογική διοίκηση, με σύγχρονα θεσμικά και τεχνολογικά εργαλεία και ελεγκτικό δυναμικό» και διαμήνυσε πως αυτός είναι ο τόπος για «να αποκατασταθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι και να αποκατασταθούν αδικίες».

 

By