Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χατζηδάκης για πλειστηριασμούς: Δεν θα συμφωνήσουμε με ό,τι φέρει η τρόικα

 Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευτούν όσοι έχουν ανάγκη όχι επιτήδειοι, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης

χατζηδάκης

«Πρόθεση μας είναι να καταληξουμε σε συμφωνία, αλλά δεν θα συμφωνήσουμε σε ό,τι μας φέρουν» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης για τη διάσταση απόψεων που υπάρχει στο ζήτημα των πλειστηριασμών με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Στόχος είναι να συμφωνήσουμε με την τρόικα, όπως και στο θέμα των ΕΑΣ, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα συμφωνήσουμε με κάθε τίμημα (…) η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω και να δεχθεί ό,τι της προσφέρεται» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, εξηγώντας ότι «η τρόικα έχει πιο αυστηρή προσέγγιση από εμάς, σε σχέση με τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν αισθανόμαστε ότι αυτή είναι η καλύτερη».

«Για να μην κλείνουμε το θέμα, προφανώς προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο» σημείωσε χαρακτηριστικά

Όπως συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Χατζηδάκης «είναι εύκολο να συμφωνήσεις αλλά μετά θα πρέπει να διαχειριστείς τις κοινωνικές συνέπειες».

Τόνισε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευτούν όσοι έχουν ανάγκη όχι επιτήδειοι. «Με την οριζόντια προστασία άνθρωποι με σπίτι 450.000 ευρώ καλύπτονται από τον σημερινό νόμο (σ.σ για τους πλειστηριασμούς» ανέφερε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στα άλλα δυο από τα τρία θέματα για τους πλειστηριασμούς έχει επιτευχθεί συμφωνία, δηλαδή στο ζήτημα της δικαστικής προστασίας (νόμος Κατσέλη), που γίνεται μια συζήτηση όσον αφορά την επιτάχυνση δικαστικών αποφάσεων, καθώς σήμερα στην Αθήνα ορίζεται δικάσιμος για το 2022 – 2023 και πρέπει να βρεθεί τρόπος επιτάχυνσης, και δεύτερον ότι από 1ης Ιανουαρίου 2015 στο σύστημα εξωδικαστικής επίλυσης των διάφορων που θα βασίζεται στο ιρλανδικό μοντέλο με κώδικα καλών πρακτικών και εποπτεύουσα αρχή και θα ορίζονται κάποια κριτήρια που απομένει να εξειδικευτούν.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων, είπε ότι η τρόικα ζήτησε πλήρη απελευθέρωση, και των παλιών και των νέων. «Αυτό που προωθούμε εμείς από τη νέα ρύθμιση είναι να μην αδικούνται ούτε οι ιδιοκτήτες, ούτε οι ενοικιαστές» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι για τις υφιστάμενες μισθώσεις σε περίπτωση που αποχωρήσει ένας ενοικιαστής με δική του υπαιτιότητα, η αποζημίωση προς τον ιδιοκτήτη θα είναι τρία μισθώματα. Το αντίστοιχο θα ισχύει και σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης καταγγείλει τη σύμβαση. «Θεωρώ ότι δεν απέχουμε πολύ στο θέμα αυτό με την τρόικα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τις νέες μισθώσεις τόνισε ότι προβλέπεται προστασία του ενοικιοστασίου για τρία χρόνια και για τα επιπλέον χρόνια θα υπάρχουν όροι στο συμφωνητικό, που θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή,

Όσον αφορά τη συνολική διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης είπε ότι δεν δεχόμαστε μαθήματα πατριωτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας από κανέναν.

Για την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι η Αριστερά στην Ευρώπη έχει περιορισμένη πολιτική επιρροή, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί το πανευρωπαϊκό ρεκόρ της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού».

Νέα συνάντηση του κ. Χατζηδάκη την τρόικα αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας. Η συνάντηση των δύο πλευρών την Κυριακή, ήταν η δεύτερη στην ίδια ημέρα (είχε προηγηθεί και ολιγόλεπτη νωρίς το πρωί), δεν διήρκεσε πάνω από 1,5 ώρα, και όπως προκύπτει, διατηρείται η απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By