Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χατζηδάκης: ο έλληνας καταναλωτής «πρέπει να είναι το κορόιδο της Ε.Ε.» με τα ΜΗΣΥΦΑ

Εργαλείο περιορισμού των καρτέλ οι οδηγίες του ΟΟΣΑ υποστηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης

hatzidakis622_061113
Στόχος των παρεμβάσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά είναι η μείωση των τιμών σε «καίριους τομείς της καθημερινότητάς μας», καθότι λόγω κρίσης δεν είναι δυνατό να αυξηθούν μισθοί και συντάξεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας πως αυτή είναι «η πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, με δεκάδες συστάσεις για την κατάργηση περιορισμών στην αγορά είναι «ένα μέσο για να αντιμετωπισθούν τα νομοθετημένα καρτέλ».

Ειδικότερα για ζήτημα του γάλακτος, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε η Ελλάδα έχει το τρίτο ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη και υπογράμμισε πως το υπάρχον σύστημα παραγωγής, διανομής και επιστροφών «δημιουργεί πιέσεις στο κόστος, που αυξάνει την τιμή» που πληρώνει ο καταναλωτής.

Εκτίμησε πως η μείωση της τιμής του γάλατος θα μπορούσε να φτάσει το 20% με την απελευθέρωση της διατηρησιμότητας, και πρόσθεσε πως με τις προτεινόμενες αλλαγές θα δοθούν πλεονεκτήματα στους τοπικούς συνεταιρισμούς και τους αγελαδοτρόφους.

«Κορόιδο της ΕΕ για τα φάρμακα»

Σε ό,τι αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως στην Ελλάδα το κόστος τους είναι 27,6% υψηλότερο από το μέσο όρο των κρατών που έχουν αποσύρει την αποκλειστικότητα πώλησης στα φαρμακεία, διερωτώμενος εάν ο έλληνας καταναλωτής «πρέπει να είναι το κορόιδο της Ε.Ε.». Τόνισε ωστόσο πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με τα συναρμόδια υπουργεία για τα εν λόγω ζητήματα.

By