Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χατζηδάκης: «Το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνον αριθμοί, είναι κυρίως άνθρωποι»

Παρουσίαση προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014- 2020»

xatzidakisB

Την έναρξη του νέου επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014- 2020» κήρυξαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας.

«Το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνον αριθμοί, είναι κυρίως άνθρωποι, είναι η βάση για ένα καλύτερο μέλλον» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. «Από το ΕΣΠΑ καλύπτονται 16.500 επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 18.000 τεχνικά έργα. Δημιουργήθηκαν ή ανακαινίσθηκαν 450 βρεφονηπιακοί σταθμοί, γεγονός που επέτρεψε σε 67.500 οικογένειες να στέλνουν εκεί τα παιδιά τους. Κάλυψε τις δαπάνες υγείας 42.500 συμπολιτών μας. Το ΕΣΠΑ είναι ένα ανάχωμα στην κρίση» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι τρίτη στην απορρόφηση κονδυλίων στην Ευρώπη και πρώτη, στην απορρόφηση του προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε γνωστό ότι το κέντρο βάρους του νέου ΕΣΠΑ θα μετατοπιστεί για πρώτη φορά από τα έργα υποδομής, στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, από τη μία πλευρά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κοινωνικής συνοχής, από την άλλη. Προς τούτο, το ύψος των πόρων των κοινωνικών προγραμμάτων θα φτάσει τα 3,4 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων θα διατεθούν στην κατάρτιση και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι σχετικές προτάσεις θα έχουν παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 28 Απριλίου.

By