Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Χοντραίνει» το παιχνίδι για την πώληση της ΔΕΠΑ

Εγγυήσεις για την απόκτηση της ΔΕΠΑ αναμένεται να ζητήσει ο ισχυρός άνδρας της Gazprom που θα συναντηθεί ξανά με τον κ. Σαμαρά.

Του Νίκου Φιλιππίδη

gazprom-millerΕγγυήσεις ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού σε περίπτωση που αποκτήσει την ΔΕΠΑ, αναμένεται να ζητήσει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Gazprom και στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν, Αλεξέι Μίλερ στην σημερινή -τρίτη τις τελευταίες εβδομάδες- συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, αναμένεται να ζητήσει να διασφαλιστεί ότι θα αποπληρωθούν τα ύψους 400 εκατομμύρίων ευρώ χρέη ιδιωτών προς την ΔΕΠΑ. Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να τεθεί για πολλοστή φορά η μείωση των τιμών που πωλείται το φυσικό αέριο στην χώρα μας.

Το παίχνιδι στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ έχει χοντρύνει όσο πλησιάζουμε προς την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών (29 Μαίου), με την ρωσική εταιρεία να θεωρείται ο μοναδικός σοβαρός υποψήφιος για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, ενώ για την έτερη προς πώληση εταιρεία ΔΕΣΦΑ, ζωηρότερο δείχνει το ενδιαφέρον της αζέρικης Socar.

Στους εν εξελίξει διαγωνισμούς αναμένεται να έχουμε και παρέμβαση των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς τα θέματα της ενέργειας περιλαμβάνονται στην ατζέντα της εαρινής συνόδου κορυφής που ξεκινά αύριο. Οι Ευρωπαίοι θέτουν θέμα δεσπόζουσας θέσης στην ευρωπαίκή αγορά από πλευράς του ρωσικού κολοσσού.

Κατά τις επαφές του στην Αθήνα ο κ. Μίλερ, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσει με κατηγορηματικό τρόπο τις ρωσικές απαιτήσεις για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, εν όψει και της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών που είναι η 29η Μαΐου. Η ρωσική εταιρεία θεωρεί ότι δεν έχουν κλείσει τα θέματα που είχε θέσει ως προαπαιτούμενα για να «κατέβει» στο διαγωνισμό.

Επιζητά, λοιπόν, διασφαλίσεις με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο πριν καταθέσει δεσμευτική προσφορά. Εμφανίζεται, δε, αποφασισμένη να «τινάξει στον αέρα το διαγωνισμό» (και αυτό θα συμβεί εάν δεν προσέλθει, καθώς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος) στο βαθμό που δεν ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματά της.

By