Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Χουντής: Οι ευρωεκλογές θα παράξουν πολιτικές εξελίξεις

«Αυτό που θα κάνουμε μονομερώς και πρέπει να το επεξεργαστούμε ως πρόταση είναι να βάλουμε στον προϋπολογισμό της χώρας τη διεκδίκηση, την απαίτηση να αποπληρωθεί το κατοχικό δάνειο»

xountis

Την παραγωγή πολιτικών εξελίξεων προσδοκά από τις ευρωεκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. «Αν η διαφορά είναι μεγάλη και η κατάρρευση είναι τόσο σημαντική είναι δημοκρατική διέξοδος να πάμε γρήγορα στην εθνική κάλπη» τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο κ  Χουντής. «Επιδιώκουμε» τονίζει ο κ Χουντής « δημοκρατικές εξελίξεις όπου να αναζητηθεί η λαϊκή κυρίαρχη άποψη στο κρίσιμο ερώτημα: Αν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να διαχειρίζεται τις τύχες του τόπου.» 

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη, ο κ. Χουντής τονίζει: «Είναι γεγονός ότι το έχουν φράξει το τοπίο για να μην υπάρξει δυνατότητα εφαρμογής ενός εναλλακτικού προγράμματος. Ακόμη το ‘χουν φράξει σε επίπεδο συνταγματικό, θεσμικό, μη σεβόμενοι τη λαϊκή κυριαρχία. Αυτό το πλαίσιο διαμορφώνεται και θα δοκιμασθεί, να το πω έτσι χρονικά, μετά τις Ευρωεκλογές, πρώτα στην Ελλάδα, γιατί εδώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να τεθεί το θέμα σε κυβερνητικό επίπεδο, με τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης της Αριστεράς».

Αναφερόμενος ο κ Χουντής στο ζήτημα του χρέους σημειώνει «Θα κάνουμε διαπραγματεύσεις και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αυτό που θα κάνουμε μονομερώς και πρέπει να το επεξεργαστούμε ως πρόταση είναι να βάλουμε στον προϋπολογισμό της χώρας τη διεκδίκηση, την απαίτηση να αποπληρωθεί το κατοχικό δάνειο. Αυτό είναι μια σκέψη για να γίνει το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων θέμα της Ευρώπης.  Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν θα πρέπει να πάρει σαφή θέση σε αυτό το ζήτημα. Αυτές οι κινήσεις και η απαίτηση να αποπληρωθεί το κατοχικό δάνειο και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους είναι το πλεονέκτημα που έχουμε και θα διαπραγματευθούμε.» Προσθέτει δε ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί στην κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών και στους εφαρμοστικούς νόμου έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα ενώ σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 770.000 θέσεις εργασίας κάνει λόγο για προεκλογικές εξαγγελίες «παλαιού τύπου».

By