Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χρηματιστήριο: Προσδεθείτε και μην καπνίζετε

Πως θα αντιδράσουν τα «δυνατά χέρια» που κατέχουν ελληνικές μετοχές

xrimatistirioΤου Αντώνη Τάντουλου

Πως θα αντιδράσουν τα «δυνατά χέρια» που όλο το προηγούμενο διάστημα αγόραζαν σταθερά ελληνικές μετοχές, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο εσωτερικό αλλά και στο διεθνές περιβάλλον; Θα συνεχίσουν να στηρίζουν το ανοδικό μομέντουμ που μετά πολλών βασάνων κατάφερνε να διατηρεί το χρηματιστήριο της Αθήνας, πηγαίνοντας έτσι κόντρα στην εξαιρετικά νευρική παγκόσμια τάση, ή θα αποφασίζουν να προβούν σε αυτό που στην ορολογία της αγοράς ονομάζεται «διανομή» και στην αργκό «ξεφόρτωμα»;

Αν λάβουμε υπόψη μας τις πρώτες απόψεις που από το Σαββατοκύριακο καταφθάνουν μέσω ορισμένων «πονηρών» dealing rooms του Λονδίνου, οι περίπου πέντε με έξι επενδυτικοί πόλοι που έχουν δραστηριότητα στο ταμπλό του ΧΑ και αποτελούν και τους «καθοδηγητές» του ημερήσιου παιχνιδιού, παρουσιάζονται προβληματισμένοι.

Θεωρώντας πως η πολιτική εμπλοκή στην Ιταλία σε συνδυασμό με την έτσι κι αλλιώς ρευστή κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να χαλάσουν ανά πάσα στιγμή το όποιο θετικό κλίμα, οι επαγγελματίες διαχειριστές θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουν την από δω και πέρα στάση τους. Αν δηλαδή θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις αποτιμήσεις των μετοχών που έχουν αγοράσει ή θα αναβάλουν τα σχέδιά τους για αργότερα.

Συν του ότι πρέπει να προστεθεί στο «κάδρο» και το γεγονός ότι βαίνουμε πια ολοταχώς προς το τέλος της χρηματιστηριακής χρήσης που πάντα ολοκληρώνεται νωρίτερα από τον Δεκέμβριο. Πράγμα που σημαίνει πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επιπλέον νευρικότητα όπως και αυξημένες ρευστοποιήσεις ειδικά από τους διαχειριστές που έχουν επιτύχει καλές αποδόσεις μέσα στο 2013.

Από την άλλη μεριά και υπό μια κάπως διαφορετική οπτική γωνία, άνθρωποι του χώρου θεωρούν πως ναι μεν το περιβάλλον είναι προφανώς εξαιρετικά προβληματικό και προσθέτουν στο σημείο αυτό και το ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι «στον αέρα», αλλά ταυτόχρονα επισημαίνουν και την ειλημμένη απόφαση των Αμερικανών να συνεχίσουν να μας στηρίζουν.

Φέρνοντας ως επιχείρημα τα τελευταία αβανταδόρικα reports της Goldman Sachs και της JP Morgan, σε συνδυασμό με την πολιτική βούληση που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση να επαναφέρει την σταθερότητα στην χώρα. Παράγοντας που σημειωτέον συμπεριλαμβάνεται και σχολιάζεται αναλόγως της κατάστασης, σε όλες τις επενδυτικές εκθέσεις των προηγούμενων μηνών.

Σε κάθε περίπτωση το μόνο βέβαιο είναι πως οι επόμενες συνεδριάσεις θα απευθύνονται σε επενδυτές με γερά νεύρα και σίγουρο όχι σε όσους προσπαθούν ενστικτωδώς να επακολουθήσουν τους μεγάλους traders. Με την επισήμανση πως οι επαγγελματίες δεν ρισκάρουν τα δικά τους κεφάλαια αλλά των πελατών τους…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By