Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χρηματοδότηση καινοτομίας και βιομηχανικής έρευνας μέσω ΕΣΠΑ

Στα 19,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης

 

lefta731_161213

Oγδόντα προτάσεις εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση από την πράξη «Ανάπτυξη Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ) 2013» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) και του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το Πρόγραμμα ΠΑΒΕΤ στοχεύει στην ενθάρρυνση και ανάπτυξη της βιομηχανικής έρευνας και της πειραματικής ανάπτυξης με τη χρηματοδότηση έργων, που θα εκτελεστούν από δυναμικές εγχώριες επιχειρήσεις με παραγωγική δραστηριότητα.

Βασική επιδίωξη αποτελεί η προώθηση της καινοτομίας με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στην ηλεκτρονική σελίδα www.antagonistikotita.gr που έχει γίνει η σχετική ανάρτηση των αποτελεσμάτων, τονίζεται ότι λόγω του υψηλού επιπέδου των υποβληθεισών προτάσεων και της περιορισμένης διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης της πράξης, θα καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης πρόσθετων κονδυλίων για τη χρηματοδότηση μεγαλύτερου αριθμού προτάσεων.

Η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται, σύμφωνα με την ισχύουσα απόφαση εκχώρησης, στο ποσό των 19.800.000 ευρώ. Η συνολική εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη των προτάσεων που εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσό των 19.478.594,93 ευρώ.

Στο πλαίσιο της προκήρυξης υποβλήθηκαν 582 προτάσεις από μεμονωμένες επιχειρήσεις ή από συμπράξεις ανεξάρτητων μεταξύ τους επιχειρήσεων, εκ των οποίων 18 απορρίφθηκαν κατά τον προκαταρκτικό έλεγχο. Ο συνολικός προϋπολογισμός των υποβληθεισών προτάσεων ανερχόταν σε 216.986.164 ευρώ και η συνολική αιτούμενη δημόσια δαπάνη σε 139.739.033 ευρώ. Η διαδικασία αξιολόγησης και ιεράρχησης των προτάσεων πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στα κεφάλαια 9 και 10 του Οδηγού Εφαρμογής της πράξης.

Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 1536/10-02-2014 απόφασης έγκρισης αποτελεσμάτων στο συνημμένο αρχείο/πίνακα παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική σελίδα που προαναφέρθηκε, κατά αύξοντα κωδικό αριθμό ηλεκτρονικής υποβολής, τα στοιχεία των ογδόντα προτάσεων (θεματικός τομέας, συντονιστής φορέας, η μέγιστη εγκρινόμενη δημόσια δαπάνη ανά Περιφέρεια και συνολικά) που εγκρίνονται προς χρηματοδότηση.

Επισημαίνεται ότι το τελικό ποσό της δημόσιας δαπάνης κάθε έργου θα οριστικοποιηθεί στο στάδιο της διαμόρφωσης των Τεχνικών Παραρτημάτων Έργου, ώστε να διασφαλιστεί ότι πληρούνται οι βασικοί όροι της προκήρυξης και του Οδηγού Εφαρμογής της πράξης.

lefta638_100214

By