Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί την ανοικοδόμηση της Σερβίας

Οι προετοιμασίες για την πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά, στη βάση μιας συμφωνίας με τη σερβική κυβέρνηση, θα διαρκέσουν δύο έως τρεις εβδομάδες

SerbiaFloodsBBBB

Ως και το 40% των αναγκαίων δαπανών για την αντιμετώπιση των μαζικών ζημιών από τις πλημμύρες στη Σερβία, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Οικονομίας, Ντούσαν Βούγιοβιτς, προσθέτοντας ότι επίσης διαθέσιμη είναι η τεχνική βοήθεια από εμπειρογνώμονες του Οργανισμού.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nedeljnik», ο υπουργός ανέφερε ότι σε μία πρωτοβουλία των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επιβεβαιώθηκε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προτίθεται να εξασφαλίσει για τη Σερβία ένα δάνειο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Οι προετοιμασίες για την πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά, στη βάση μιας συμφωνίας με τη σερβική κυβέρνηση, θα διαρκέσουν δύο έως τρεις εβδομάδες, ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι άμεσες συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών πρέπει να αντιμετωπιστούν πρωτίστως στην κατεύθυνση επιστροφής των ανθρώπων σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, διότι οι εταιρείες που έχουν τη βάση τους στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, στη συνέχεια θα είναι επίσης σε θέση να επαναλειτουργήσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Βούγιοβιτς, για την ανοικοδόμηση της χώρας ζωτικής σημασίας είναι να συνεχίσει να υπηρετείται το οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στην παραγωγή και τις εξαγωγές. «Οι συνέπειες είναι τεράστιες και πρέπει να αντιδράσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα, να εκτιμήσουμε τη ζημιά και να προχωρήσουμε. Δεν θα είμαστε μόνοι σε αυτό. Ένας τεράστιος αριθμός εταιρειών ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή μας για παροχή βοήθειας, ιδίως προς τον πληθυσμό που βρίσκεται σε κίνδυνο. Η ανταπόκριση ήταν πραγματικά τεράστια, με πολλές εταιρείες να καλούν έτοιμες να βοηθήσουν», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη και ότι όλοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από βοήθεια. Για το λόγο αυτό είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουμε, το συντομότερο δυνατόν, να επαναφέρουμε την οικονομία».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε εκτίμηση των ζημιών, σημειώνοντας ότι μία κυβερνητική επιτροπή, πλαισιωμένη από πολλούς εμπειρογνώμονες, εργάζεται πάνω στο σχέδιο των επιθεωρήσεων που πρόκειται να γίνουν στις πληγείσες και τις απειλούμενες από τις πλημμύρες περιοχές, μόλις η κατάσταση το επιτρέψει, δηλαδή μόλις τα ύδατα υποχωρήσουν.

By