Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Χριστουγεννιάτικο δώρο» στις ελληνικές τράπεζες

Η Wall Street Journal αναφέρει σε δημοσίευμά της οι ελληνικές τράπεζες καλοδέχθηκαν την επέκταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών

akinita629_477

Ένα ασυνήθιστο χριστουγεννιάτικο δώρο δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες φέτος, το πάγωμα των πλειστηριασμών για το 2014, το οποίο διασφαλίζει χιλιάδες ιδιοκτήτες με ενυπόθηκα δάνεια, αναφέρει η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σε ανταπόκριση από την Αθήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ανέστειλε το Σάββατο για έναν ακόμη χρόνο το μεγαλύτερο μέρος των πλειστηριασμών, καλύπτοντας περίπου 200.000 οικογένειες από την απώλεια των σπιτιών τους.
Ο νέος νόμος διασφαλίζει την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, στην περίπτωση που το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω των 35.000 ευρώ, ενώ η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 270.000 ευρώ και οι τραπεζικές καταθέσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ, όπως σημειώνεται, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ο νέος νόμος προστατεύει το 90% των δανειοληπτών.

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, η Εθνική, η Πειραιώς, η Alpha και η Eurobank, που ελέγχουν το 90% της αγοράς, άσκησαν πιέσεις για την επέκταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική των τραπεζών.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι τράπεζες επιδιώκουν γενικώς την ελευθερία να προβαίνουν στην κατάσχεση της υποθήκης. Ένδειξη για το πόσο προβληματικό παραμένει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας αποτελούν οι πιέσεις που άσκησαν οι τράπεζες στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες για την διατήρηση του μορατόριουμ, που τέθηκε το 2008.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους, φέτος, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να κατέχουν επισφαλή δάνεια ύψους 70 δισ. ευρώ, ποσό ίσο με το ένα τρίτο του ελληνικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αξίες των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν ήδη μειωθεί κατά το ένα τρίτο σε σχέση με τα επίπεδα προ της κρίσης, ενώ ένα κύμα πλειστηριασμών θα οδηγούσε σε νέα πτώση κατά 10% έως 15%, γεγονός που θα εξανάγκαζε τις τράπεζες να μειώσουν αντίστοιχα και τις εγγυήσεις στα εξυπηρετούμενα δάνεια, προκαλώντας μια τρύπα δισεκατομμυρίων ευρώ στους ισολογισμούς τους.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, οι τράπεζες και οι ενώσεις καταναλωτών τάσσονται υπέρ μιας σταδιακής προσέγγισης, που προφυλάσσει τους πραγματικά ανήμπορους δανειολήπτες, ενώ αφήνει ακάλυπτο το 10% με 20% των δανειοληπτών, οι οποίοι μολονότι διαθέτουν τα μέσα δεν πληρώνουν τις δόσεις τους, λόγω του μορατόριουμ.

«Δεν έχουμε συμφέρον ούτε επιθυμία, ούτε την διοικητική ικανότητα να μετατρέψουμε τις τράπεζες σε μεσιτικά γραφεία» δήλωσε ανώτατος τραπεζικός μιας εκ των τεσσάρων σημαντικότερων ελληνικών τραπεζών. Και, όπως επισημαίνεται, ωστόσο, μεταξύ άλλων, δύο εκ των μεγαλυτέρων ελληνικών τραπεζών, η Εθνική και η Πειραιώς δημιουργούν εσωτερικά τμήματα για την διαχείριση και ενδεχομένως την πώληση των ορισμένων εκ των επισφαλών δανείων σε επενδυτές.

«Καμιά χώρα δεν κλήθηκε να διαχειρισθεί μια τέτοια πλημμυρίδα επισφαλών δανείων» δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Πειραιώς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By