Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Χριστούγεννα χωρίς Αη Βασίλη για τις αγορές

«Santa Claus is not coming» για το αμερικανικό χρηματιστήριο

A cracked Christmas ornament hangs on tree outside New York Stock Exchange in New York

Η ξέφρενη πορεία των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών κατά τη διάρκεια του έτους είναι ο βασικός λόγος που η Wall Street δε θα δει το κλασικό ράλι του Δεκεμβρίου, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, καθώς ο Dow Jones και ο S&P 500 έχουν καταρρίψει πολλές φορές τα ιστορικά υψηλά τους μέσα στο 2013.

Κάθε χρόνο, οι μετοχές σημειώνουν μικρό ράλι κατά το Δεκέμβριο, γεγονός που φέτος είναι δύσκολο να επαναληφθεί, καθώς γίνεται πολύς λόγος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το αν η Wall Street είναι υπερτιμημένη ή όχι. Το ερώτημα αυτό τίθεται ενώ το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζει στη Fed και στις επόμενες κινήσεις της τράπεζας σχετικά με τη νομισματική πολιτική της. Ακόμα, στο «κάδρο» των εξελίξεων είναι και η επερχόμενη αντικατάσταση του διοικητή της τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι μετά από τη διπλή του θητεία. Η προτεινόμενη από τον Μπαράκ Ομπάμα και από το Κογκρέσο ως νέα επικεφαλής, Τζάνετ Γέλεν, θεωρείται ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με τον απερχόμενο Μπερνάνκι.

Από την άλλη, πολύ αναλυτές σημειώνουν ότι η Wall δεν είναι εν μέσω μιας επικίνδυνης κατάστασης, το αντίθετο μάλιστα («we” re in a boom, not a buble» σχολίασε στο cnbc ο Μάικλ Ο”  Σάλιβαν από την Credit Suisse).

O Ισαάκ Σαντίγκι, από την ETX Capital, τόνισε ότι «η επενδυτική διάθεση θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα πλησιάζει η επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της Fed».

Ενδεικτικό του μερικού «κορεσμού» της αγοράς είναι η πολύ μεγάλη ενίσχυση που έχουν οι Dow Jones, S&P 500 μέσα στο 2013, κερδίζοντας 22,5% και 26,5% αντίστοιχα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By