Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χρόνια πολλά μπαμπά…

Όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι, ο μπαμπάς έχει τον δικό του τρόπο να μεγαλώνει το παιδί, ο οποίος όχι μόνο διαφέρει αλλά εξισορροπεί συνήθως αυτόν της μαμάς: Η μαμά προσφέρει τρυφερότητα και γαλήνη – ο μπαμπάς προσφέρει περιπέτεια και πιο έντονες συγκινήσεις. Η μαμά φροντίζει – ο μπαμπάς φτιάχνει. Ενώ κάποιες συζητήσεις και «διδαχές» είναι προτιμότερο να γίνονται από τον μπαμπά προς τα παιδιά.

5 πράγματα που ο μπαμπάς πρέπει να πει στην κόρη του

p-amazing-awesome-baby-719581

  • Πώς να αλλάζει λάστιχο και να ελέγχει τα λάδια του αυτοκινήτου

Ένα κορίτσι σήμερα έχει ίδιες πιθανότητες να μάθει να οδηγεί με ένα αγόρι. Χρειάζεται, λοιπόν, και οι δύο να ξέρουν τι θα κάνουν σε περίπτωση που μείνουν από λάστιχο ή πότε πρέπει να συμπληρώνουν λάδια στο αυτοκίνητο. Για την ακρίβεια, το κορίτσι έχει έναν παραπάνω λόγο να μπορεί να κάνει τέτοιες «δουλειές» μόνη της, ώστε να μην αναγκάζεται να ζητά την βοήθεια κανενός στον δρόμο.

  • Ότι μπορεί να μην είναι πριγκίπισσα αλλά θα πρέπει να υπολογίζει τον εαυτό της ως τέτοια

Κάθε μικρό κορίτσι ονειρεύεται να γίνει μια μέρα πριγκίπισσα, ποπ σταρ ή οτιδήποτε άλλο θα της εξασφαλίσει το «ζήσαμε εμείς καλά». Τα κορίτσια διαβάζουν περιοδικά, βλέπουν ταινίες και διαβάζουν ιστορίες που τις αποπροσανατολίζουν με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι αρκεί να είναι όμορφες για να ξεχωρίζουν και να δικαιούνται τα πάντα, χωρίς να κοπιάσουν γι’αυτά. Τα κορίτσια συνήθως έχουν αυτή την λανθάνουσα αίσθηση κάθε δικαιώματος εξαιτίας κυρίως των γονιών τους που διαρκώς τους λένε πόσο όμορφες είναι. Αργότερα, βέβαια, οι ίδιες αυτές γυναίκες «βγαίνουν» στην αγορά εργασίας και συνειδητοποιούν ότι η κοινωνία διέπεται από ορισμένους κανόνες που δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το πόσο όμορφη είναι μια γυναίκα.

Ωστόσο, όταν ένα κορίτσι αναζητά τον «πρίγκιπά» της είναι πολύ σημαντικό να εκτιμά τον εαυτό της ως «πριγκίπισσα». Πολλές γυναίκες επιλέγουν έναν άνδρα απλά και μόνο επειδή τον γοήτευσαν και ξεχνούν να πουν «όχι» όταν η στιγμή το απαιτεί, με καταστροφικές συχνά επιπτώσεις για τη ζωή τους. Γι’αυτό οι μπαμπάδες πρέπει να λένε στις κόρες τους να υπολογίζουν τον εαυτό τους, αλλά και να προσπαθούν σκληρά για αυτά που θέλουν να αποκτήσουν στη ζωή τους.

  • Δεν είναι κακό για μία γυναίκα να είναι δυνατή. Για την ακρίβεια, είναι απαραίτητο

Το σύνηθες είναι να περιμένουν οι γονείς από τα αγόρια να είναι «δυνατά» και «αθλητικά», ενώ τα κορίτσια να είναι «ντελικάτα» και «εύθραυστα». Ο μπαμπάς, όμως, πρέπει να μάθει στην κόρη του τα ίδια πράγματα που μάθαινε και στον γιο του. Καθώς το κορίτσι γίνεται γυναίκα θα χρειαστεί να ξέρει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της σε κάθε περίσταση –και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μάθει εγκαίρως. Μερικά μαθήματα αυτοάμυνας, λοιπόν, καθώς θα μεγαλώνει δεν είναι κακή ιδέα.

  • Τονώστε το ενδιαφέρον τους στα αθλήματα, τις κατασκευές και την κηπουρική

Συχνά λένε οι μπαμπάδες στα κορίτσια τους πόσο όμορφα είναι. Όμως τα κορίτσια έχουν ανάγκη περισσότερα από το να ακούνε ότι είναι όμορφα. Μπορεί η κόρη σας να μοιάζει με μικρή πορσελάνινη κουκλίτσα, όμως της αρέσουν και τα αθλήματα. Μπορεί να θέλει να φτιάξει μόνη της ένα δεντρόσπιτο ή να φυτέψει λαχανικά στον κήπο. Τα κορίτσια έχουν το ίδιο ενδιαφέρον στις κατασκευές με τα αγόρια και θέλουν να έχουν τις ίδιες γνώσεις για το κλάδεμα και το πότισμα. Πετάξτε τους, λοιπόν, μια μπάλα και παρατηρήστε τι θα κάνουν με αυτήν ή δείξτε τους πώς να αλλάζουν λάμπες.

  • Η επιτυχία δεν έχει να κάνει με το φύλο της αλλά με την προσπάθειά της

Μάθετε στην κόρη σας πως εφόσον βάζει τα δυνατά της, το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο δυνατό. Μπορεί τα πράγματα στην ζωή να είναι πολύ πιο σκληρά από αυτά και να απαιτούνται ηρωικές προσπάθειες από μία γυναίκα για να καταφέρει κάτι, και πάλι να μην είναι το καλύτερο δυνατό, όμως θα είναι ικανοποιητικό. Καθώς το κορίτσι γίνεται γυναίκα θα υπάρξουν φορές που θα νιώσει την ανάγκη να εγκαταλείψει κάποια μάχη, που θα πει «έλεος –τι έχω φταίξει;». Πρέπει, όμως, αμέσως μετά να συνειδητοποιήσει πως είναι δυνατή και μπορεί να δουλέψει σκληρά για κάτι. Να κατανοήσει ότι η ζωή είναι δύσκολη και ότι δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρεί τον εαυτό της αβοήθητο θύμα ή «άμοιρη γυναικούλα». Καθώς και ότι κανείς δεν θα της προσφέρει τίποτα έτοιμο, απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκα.

5 πράγματα που ο μπαμπάς πρέπει να πει στον γιο του

Father son ocean

  • Διδάξτε τον πώς να συναγωνίζεται

Ο συναγωνισμός διδάσκει τους ανθρώπους όσα θα τους χρειαστούν στη ζωή. Όχι μόνο πώς να κερδίζουν με σεμνότητα αλλά και να χάνουν με αξιοπρέπεια, αλλά και πώς να μάχονται για έναν στόχο, πώς να αποτελούν μέρος μιας ομάδας, ενώ ταυτόχρονα πασχίζουν για την ατομική τους τελειότητα. Τους μαθαίνει να υποκύπτουν με πειθαρχία αλλά και να αυτό-πειθαρχούν, και να ανασυντάσσονται μέσα από τις απογοητεύσεις. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η ανταμοιβή που κερδίζουμε είναι πιο γλυκιά από αυτή που μας δίνεται έτοιμη.

  • Διδάξτε τον πώς και πότε να μάχεται

Ο κόσμος δεν είναι δίκαιος. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτούς που δεν θα είναι έτοιμοι να αμυνθούν και δεν θα υπάρχει πάντα μία μαμά ή ένας μπαμπάς για να προστατεύει το παιδί. Αυτό θα το καταλάβετε όταν το παιδί θα πάει στο σχολείο και θα βρεθεί ενώπιον περιστατικών bullying . Ένα αγόρι, όμως, το οποίο ξέρει πώς να αμύνεται σε τέτοια περιστατικά δύσκολα θα γίνει στόχος. Για την ακρίβεια, το να ξέρει ένα αγόρι πώς και πότε να μάχεται συνήθως το αποτρέπει από το να το κάνει. Επιπλέον, πάντα έρχεται η στιγμή που ένας άνδρας θα πρέπει να υπερασπιστεί κάποιον λιγότερο δυνατό. Είναι ωραίο αυτός ο άνδρας να είναι ο γιος σας.

  • Ακεραιότητα

Δεν είναι τα λόγια σας που θα μάθουν στον γιο σας να είναι ακέραιος αλλά οι πράξεις σας –το να είστε, δηλαδή, και εσείς εξίσου ακέραιος. Κρατάτε, λοιπόν, τις υποσχέσεις σας, ακόμα και τις πιο ασήμαντες. Ζητήστε συγνώμη όταν έχετε κάνει λάθος. Αποδεχτείτε τις επιπτώσεις των πράξεών σας χωρίς να δυσανασχετείτε. Και φροντίστε να είστε πάντα ειλικρινής με το παιδί σας. Δείξτε του ότι είστε άξιος της εμπιστοσύνης του και έτσι θα μάθει να είναι και ο ίδιος άξιος εμπιστοσύνης. Η ακεραιότητα είναι μία αξία που αν κάποιος χάσει πολύ δύσκολα θα καταφέρει να κερδίσει ξανά.

  • Πώς να φτιάχνει πράγματα

Τα εργαλεία δίνουν δύναμη. Οι περισσότεροι μπαμπάδες συνήθως μπορούν να φτιάξουν τα πάντα –ή σχεδόν τα πάντα. Ακόμα κι αν δεν ξέρουν πραγματικά πώς να το κάνουν, κοιτάζουν αυτό που χάλασε και δοκιμάζουν διάφορους τρόπους μέχρι να αρχίσει να δουλεύει ξανά. Αυτό στην πράξη αποδεικνύεται όχι μόνο χρήσιμο για την ίδια τους τη ζωή και την οικογένειά τους, αλλά είναι και ένα στοιχείο που θα τους δίνει αυτοπεποίθηση.

  • Το νόημα της τιμής

Η τιμή διαφέρει από την ακεραιότητα καθώς βασίζεται στην έμφυτη αυτοεκτίμηση του ανθρώπου. Ένας άνθρωπος με τιμή θα κάνει αυτό που θεωρεί σωστό, όχι για να αναγνωριστεί και να κερδίσει κάτι από αυτό, αλλά επειδή είναι σωστό, ενώ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην χάσει την τιμή του. Δεν είναι υπερηφάνεια, γιατί βασικό στην τιμή είναι η γνώση ότι μπορεί εύκολα να χαθεί. Είναι, όμως, ένα ακόμα «μάθημα» που μπορεί να διδαχθεί μόνο μέσα από παραδείγματα.

(πηγή mama365.gr)

By