Θεωρεί την Ελλάδα εμβληματική περίπτωση επιστροφής στην ανάπτυξη

Ανιστόρητους και επιζήμιους χαρακτηρίζει όσους υποστηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,
ο οποίος θεωρεί ότι η χώρα μας θα είναι η πρώτη που θα ανακάμψει στην Ευρωζώνη, καθώς και οι δανειστές θα ρυθμίσουν το ζήτημα του χρέους και η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές, ίσως και στις αρχές του 2014.
Άποψη του κ. Χρυσοχοΐδη είναι ότι, παρ” όλο που το χρέος δεν είναι προς στιγμήν βιώσιμο, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια εξόδου από το κοινό νόμισμα, καθώς η σημερινή διεθνοποιημένη οικονομία απαιτεί τη συμμετοχή σε μεγάλα σχήματα που είναι ικανά να αντέξουν στις παγκόσμιες πιέσεις. Μάλιστα σημειώνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόσφατα γεγονότα της Τουρκίας, τα οποία συνδέει με το «ξεφούσκωμα» του οικονομικού της θαύματος.
Έτσι, ο υπουργός Υποδομών κρίνει ότι οποιαδήποτε ανάλυση οφείλει να λαμβάνει υπόψη ότι η Ελλάδα αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου πολιτικοοικονομικού συνόλου και, μάλιστα, συνιστά εμβληματική χώρα για όλο τον πλανήτη, αφού στη χώρα μας έχουν τοποθετηθεί 300 δισ. ευρώ, τα οποία είναι πάρα πολλά για να χαθούν.
Διαψεύδονται οι «Κασσάνδρες»
Επίσης, πιστεύει ότι οι ακραίες μονεταριστικές θεωρίες περί εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και θεωρεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να εγκαταλειφθεί και να διολισθήσει σε πολιτικές περιπέτειες.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «Κασσάνδρες», όπως ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Κένεθ Ρόγκοφ, διαψεύδονται από τα πράγματα, αφού η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ η επιστροφή στις αγορές μπορεί να γίνει ακόμη και στο πρώτο τρίμηνο του 2014.
Ωστόσο, ο υπουργός Υποδομών πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά θα γίνει διότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει απάντηση από τους δανειστές της χώρας, καθώς πρόκειται για θέμα της Ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί ότι ο μόνος κίνδυνος είναι οι εσωτερικές αντιστάσεις στη χώρα και η λογική ότι η χώρα θα πέσει και θα χαθεί.
Βέβαια, υπογραμμίζει ότι το μείζον είναι να υπάρξει ανάκαμψη με ταχεία επανεκκίνηση και να μη χρειαστεί και άλλος χρόνος, προκειμένου να μην αποτελειωθεί μία ολόκληρη γενιά. Η εκπλήρωση αυτού του στόχου, λέει, αποτελεί χρέος του πολιτικού κόσμου, αφού υποχρέωσή του είναι να κινηθούν με ταχύτητα οι κοινωνικές δυνάμεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.
Όπως λέει, η Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τους δανειστές της και την παγκόσμια οικονομία και, μάλιστα, η διάσωση της χώρας έχει αναχθεί σε κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών στις γερμανικές εκλογές. Ο υπουργός Υποδομών θεωρεί ότι η Αθήνα προσελκύει και μεταδίδει διεθνώς ευρύτερους πολιτικούς συμβολισμούς μετά τις διαδοχικές επισκέψεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανκ Σόιμπλε και του αμερικανού ομολόγου του κ. Τζακ Λιου, ο οποίος ήρθε στην ελληνική πρωτεύουσα για να δώσει το μήνυμα σε όλους τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που θα ανακάμψει πρώτη.
Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης επικαλείται τις πρόσφατες δηλώσεις του ιταλού πρωθυπουργού, κ. Ενρίκο Λέτα ότι εάν η Ελλάδα πέσει, θα πέσει μαζί της και όλη η Ευρώπη, ενώ παρατηρεί το παράδοξο φαινόμενο ότι για τις τύχες του ευρωσυστήματος πρώτα αγωνίζεται η Αμερική και μετά η Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: tovima.gr