Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χωρίς αναστολή για τις ρατσιστικές επιθέσεις

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Ποινές χωρίς αναστολή για τα εγκλήματα ρατσιστικού χαρακτήρα προβλέπει εκτός των άλλων το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που ψηφίζεται επί της αρχής στην ολομέλεια της Βουλής.

«Η τέλεση της πράξης από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή του σεξουαλικού προσανατολισμού του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση και η ποινή δεν αναστέλλεται», σύμφωνα με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο , στέλνοντας στη φυλακή τους δράστες ρατσιστικών εγκλημάτων που θα κριθούν ένοχοι από το δικαστήριο.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, όπως σημειώνουν «Τα Νέα«, επισπεύδεται ο προσδιορισμός φοροδικών με αντικείμενο που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, με στόχο να μη λιμνάζουν οι υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια και να εισρέει χρήματα στο δημόσιο ταμείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν στο νομοσχέδιο, προβλέπεται αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τα αποκαλούμενα «βαποράκια» που διακινούν ποσότητες ναρκωτικών με σκοπό το κέρδος.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «όποιος διακινεί παράνομα ναρκωτικά τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 8 ετών και με χρηματική ποινή μέχρι 300.000 ευρώ».

Αντίθετα, το «βαποράκι» που έχει προμηθευτεί ποσότητα ναρκωτικών για την κάλυψη των προσωπικών του αναγκών και διαθέτει χωρίς κέρδος μέρος της σε άλλον για δική του χρήση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.

Υπερψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο εκτός από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ.
[space size=»30″]

By