Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χωρίς απόφαση το Eurogroup, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Δημόσιο

Χωρίς απόφαση το Eurogroup, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Δημόσιο.

Του Νίκου Φιλιππίδη

υπουργείο οικονομικών«Είναι δύσκολο να συμφωνήσουν στο Eurogroup για την Ελλάδα χωρίς απόφαση για το δημόσιο» τόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δείχνοντας από περνά η επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Με τα περισσότερα θέματα να κλείνουν, η ελληνική πλευρά θέλει έστω να πλησιάσουν σε συμφωνία για το δημόσιο οι δύο πλευρές, ώστε να λάβει την πολιτική έγκριση από το Eurogroup της Δευτέρας έστω και για μερική ή τμηματική καταβολή της δόσης.

«Ότι είμαστε εκτεθειμένοι, είμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος. Εκτίμησε όμως ότι, «αν φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία, δεν νομίζω να είναι εμπόδιο το θέμα του δημοσίου». Σημειώνεται ότι η τρόικα έχει προτείνει από χτες, περισσότερες απολύσεις με αντάλλαγμα διευκολύνσεις στην κινητικότητα. Συγκεκριμένα πρότεινε να ξεπεράσουν τις 15.000 οι απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί 2013 -14 και ο επιπλέον αριθμός να αφαιρείται από αυτόν της κινητικότητας.

Στα υπόλοιπα θέματα όπως διεφάνη από την χτεσινοβραδινή σύσκεψη:

  • Έχουν προταθεί στην τρόικα 22 ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να κλείσει η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2013- 2014, «αλλά θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν». Εφέτος, θα εφαρμοστεί το claw back (αυτόματη περικοπή υπερβάσεων στις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και κλινικές). Τα μέτρα αυτά «θα έχουν μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος».
  • Προτείνονται ισοδύναμα μέτρα για την «τρύπα» στον ΟΑΕΕ, καθώς η επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων «είναι ό,τι χειρότερο». Δεν θα υπάρξει μείωση στις συντάξεις των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ.
  • Τη Δευτέρα κατατίθεται νομοσχέδιο «σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα που ζητεί η τρόικα.
  • Το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ο φόρος αυτός θα εισπράττεται από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By