Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χωρίς εμένα δεν θα υπήρχε ο Νέλσον

Η Ουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα, πρώην σύζυγος του αποθανόντος πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής

1Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal de Dimanche τονίζει ότι χωρίς το δικό της αγώνα «δεν θα υπήρχε Νέλσον Μαντέλα».

«Εάν εγώ δεν είχα παλέψει, δεν θα υπήρχε Νέλσον Μαντέλα, όλος ο κόσμος θα τον είχε ξεχάσει και θα ήταν νεκρός στη φυλακή όπως επιθυμούσαν αυτοί που τον έριξαν σε αυτήν», υποστηρίζει η Ουίνι.

Αναφερόμενη στο δικό της ρόλο στα 27 χρόνια που ο Μαντέλα έμεινε στη φυλακή, η 77χρονη Ουίνι εξηγεί ότι εξετέθη με τη θέλησή της στη βία του απαρτχάιντ.

«Αυτό που έκανα συνειδητά, είναι να διατηρήσω ζωντανό το όνομα του Μαντέλα και των συντρόφων του στη φυλακή. Για να συνεχιστεί ο αγώνας έπρεπε να εκτεθώ στη βία και στην αγριότητα του απαρτχάιντ», προσθέτει.

«Εκείνοι στη φυλακή δε βασανίστηκαν ποτέ όπως βασανιστήκαμε εμείς», τονίζει στη συνέντευξή της η Ουίνι Μαντέλα, υποστηρίζοντας ότι οι δοκιμασίες που υπέστη η ίδια στη διάρκεια του απαρτχάιντ δεν έχουν καμία σχέση με όσα έζησαν ο Μαντέλα και οι ηγέτες του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑNC).

«Όταν ήμουν στην απομόνωση, γνώρισα μια αγριότητα που δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στις φυλακές του Ρόμπιν “Αιλαντ (στις οποίες κρατήθηκε επί πολλά χρόνια ο Μαντέλα)», τονίζει.

«Εκείνος ήταν ελεύθερος να πιστεύει στην ειρήνη, αντίθετα με εμάς που ήμαστε εκτεθειμένοι στην αγριότητα του απαρτχάιντ», τονίζει η Ουίνι Μαντέλα, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το «να απαντήσει στη βία με βία».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By