Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Χωρίς κυβέρνηση η ισχυρή Μέρκελ

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού

merkel fosphotos2Μετά από 8 ώρες διαπραγματεύσεων, Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παραπέμπουν την απόφαση για συγκυβέρνηση σε έναν τρίτο γύρο. Στο μεταξύ τα χριστιανικά κόμματα συζητούν σήμερα με τους Πράσινους.

Όπως δήλωσαν μετά την συνάντηση οι τρεις γενικοί γραμματείς των κομμάτων, συζητήθηκαν για πρώτη φορά επίμαχα θέματα, όπως η νομική κατοχύρωση του κατώτατου μισθού, η ευρωπαϊκή πολιτική και η ενεργειακή μεταρρύθμιση.

«Δεν υπάρχουν συμφωνίες», παρατήρησε ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμη αρκετή ομίχλη που θα πρέπει να διαλυθεί τις επόμενες ημέρες».

Πιο καθησυχαστικός ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Χέρμαν Γκρόχε, που επισήμανε ότι οι «βολιδοσκοπήσεις δεν συνιστούν τον κατάλληλο τόπο για την εξεύρεση συγκεκριμένων συμβιβαστικών λύσεων».

Σύμφωνα με τον Ντόμπριντ, κατά τη χθεσινή συνάντηση σημειώθηκαν και αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Σε κάποια θέματα σημειώθηκε ταύτιση απόψεων σε κάποια άλλα, όπως στο ζήτημα της αύξησης των φόρων που θέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι διαφορές ήταν ορατές, επισήμανε η γενική γραμματέας του SPD Αντρέα Νάλες, χαρακτηρίζοντας «δύσκολες» τις συνομιλίες.

Μία τρίτη συνάντηση των δύο πλευρών θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του σημερινού δεύτερου γύρου των διαβουλεύσεων μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων. Αυτό διεμήνυσαν οι εκπρόσωποι των χριστιανικών κομμάτων.
CDU/CSU γνωρίζουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες χρειάζονται μια ισχυρή προγραμματική επιτυχία στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση αποκλείεται η βάση του κόμματος να εγκρίνει την συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

Μολονότι μια κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών παραμένει το επικρατέστερο σενάριο, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν γεφυρωθεί.

Ο χθεσινός δεύτερος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών δεν έφερε πιο κοντά τα μεγάλα κόμματα.

Το πενιχρό αποτέλεσμά τους τροφοδοτεί νέα σενάρια στην κατεύθυνση ενός συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων.

Τα σενάρια αυτά ενισχύουν και οι αινιγματικές δηλώσεις της προέδρου της ΚΟ των Πρασίνων Κατρίν Γκέρινγκ-Έκαρντ, η οποία χαρακτηρίζει πιθανή μια συμφωνία με τους Συντηρητικούς. «Είμαι περίεργη να δω πώς θα εξελιχθεί ο δεύτερος γύρος και είμαι ανοιχτή σε ενδεχόμενες εκπλήξεις», τόνισε η Κατρίν Γκέρινγκ-Έκαρντ, μιλώντας στο Spiegel-Online. Η πρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων επανέλαβε ότι το κόμμα της προσέρχεται με σοβαρότητα στις διερευνητικές συνομιλίες, τις οποίες δεν θεωρεί «άλλοθι».

Πηγή: Deutsche Welle

(Visited 1 times, 1 visits today)
By