Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χωρίς συναίνεση η απόφαση της ΕΕ για Συρία

Οι υπουργοί Εξωτερικών σχετικά με την προμήθεια όπλων.

syrioi1Σε συναίνεση σχετικά με την προμήθεια όπλων προς τους αντάρτες της Συρίας, προσπάθησαν να καταλήξουν το απόγευμα της Δευτέρας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Δεν υπάρχει συμφωνία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, αποχωρώντας από τη σύνοδο στις Βρυξέλλες για να επιστρέψει στο Παρίσι, όπου πρόκειται να υποδεχτεί το βράδυ τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Γάλλος υπουργός έκανε επίσης λόγο για «όλο και πιο βάσιμες» ενδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στο συριακό εμφύλιο, συμπληρώνοντας ωστόσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι για το ζήτημα πρέπει να υπάρξει «ιδιαίτερα λεπτομερής τεκμηρίωση». Η χρήση, σύμφωνα με το ίδιο, ήταν «τοπικού χαρακτήρα» και σε αυτή τη βάση, όπως σημείωσε, η Γαλλία εξετάζει, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας διαπίστωσης.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμφωνήσουν για το ζήτημα των όπλων προς τους Σύρους αντάρτες πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει το σύνολο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εδώ και δύο έτη από την ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος, στις οποίες περιλαμβάνεται και το εμπάργκο των όπλων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κυρίως η χώρα που ζητεί τη δυνατότητα να δοθούν όπλα στους αντάρτες της Συρίας, ένα μέτρο που έχει ως στόχο να «στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ», σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ουίλιαμ Χέιγκ.

Αντίθετα, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, υπερασπίζονται τη διατήρηση του εμπάργκο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο τα ευρωπαϊκά όπλα να πέσουν στα χέρια των μαχητών της τζιχάντ που πολεμούν ενάντια στο καθεστώς.

Στη Συρία για συνομιλίες με τους ηγέτες των ανταρτών βρέθηκε σήμερα ο Αμερικανός γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Ρεπουμπλικάνου πολιτικού.

Ο Μακέιν συναντήθηκε με τον στρατηγό Σαλίμ Ιντρίς, τον επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, καθώς και με άλλα ηγετικά στελέχη των ανταρτών, ανέφερε από την πλευρά της η ιστοσελίδα Daily Beast, το πρώτο μέσο ενημέρωσης το οποίο μετέδωσε την είδηση.

Σύμφωνα με το λογαριασμό του Μακέιν στο Twitter νωρίτερα ο γερουσιαστής βρισκόταν στη νότια Τουρκία προκειμένου να επιθεωρήσει το χώρο όπου έχουν εγκατασταθεί συστοιχίες του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot.

Ο γερουσιαστής το τελευταίο διάστημα ασκεί πιέσεις ώστε η Ουάσινγκτον να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία. Εάν επαληθευτεί η πληροφορία του ταξιδιού του, τότε θα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος εκλεγμένος Αμερικανός πολιτικός που έχει επισκεφθεί τη Συρία τα τελευταία χρόνια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By