Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ψήφο εμπιστοσύνης από ΗΠΑ θέλει ο Σαμαράς

Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την… κόπωση των βουλευτών της, ο Πρωθυπουργός διεκδικεί ψήφο εμπιστοσύνης από τον Πλανητάρχη

 

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Ο κ. Σαμαράς θα διαβεί την πόρτα του Λευκού Οίκου στις 3 το μεσημέρι, ώρα ανατολικής Ακτής, της Πέμπτης (22:00 Ελλάδος), σε μία συνάντηση η οποία επιδιώχθηκε εντόνως από το Μαξίμου.

Η Αθήνα αναζητά τη στήριξη της Ουάσιγκτον όχι μόνον στο οικονομικό πεδίο αλλά και στο πολιτικό. Άλλωστε, τα δύο αυτά πλέον συνδέονται απολύτως.

Ενόψει των γερμανικών εκλογών και της λιτότητας του Βερολίνου, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να δημιουργήσει έναν πόλο εξισορρόπησης της γερμανικής συνταγής κατά τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ανοίξει από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, στόχος του είναι να ανοίξει την ελληνική αγορά σε αμερικανικές (και όχι μόνον ελλήνων ομογενών) επιχειρήσεις, οι οποίες είτε θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (πχ ΔΕΠΑ) είτε θα δουν την Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά ως πύλη εισόδου των προϊόντων τους στην Ευρώπη. Στο τραπέζι, πλην της οικονομίας, θα τεθεί και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα παίξει το χαρτί της Ελλάδας ως σταθερού πολιτικού, οικονομικού και στρατιωτικού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, το στοιχείο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας λόγω των εξελίξεων σε Τουρκία, Αίγυπτο, Λιβύη, Συρία αλλά και το ρόλο της ως ενεργειακού παίκτη, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΤΑΡ και τις ενδείξεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε δυτική Ελλάδα και νότιο Κρήτη.

Τον κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ δεν θα συνοδεύσει κάποιος υπουργός της κυβέρνησης. Αντιθέτως, θα τον ακολουθήσουν ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου, πρέσβηςς Στ. Βασιλόπουλο και οι στενοί του σύμβουλοι και συνεργάτες, δηλαδή οι Χρ. Λαζαρίδης, Γ. Μουρούτης, Στ. Παπασταύρου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By