Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ψήφο εμπιστοσύνης εξασφάλισε η κυβέρνηση Ρέντσι

Η ψήφος εμπιστοσύνης είχε συνδεθεί με την πρώτη αναγκαία έγκριση των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού

mateo_rentsi

Η κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική γερουσία. Υπέρ εκφράσθηκαν 165 γερουσιαστές, κατά 111, ενώ 2 επέλεξαν την αποχή. Η απαιτούμενη πλειοψηφία ήταν εκατόν εξήντα ενός ψήφων.

Υπενθυμίζεται ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είχε συνδεθεί με την πρώτη αναγκαία έγκριση των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού, οι οποίες προβλέπουν πιο ευέλικτες απολύσεις – με περιορισμένο δικαίωμα επαναπρόσληψης σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής- αλλά και προσπάθεια επέκτασης των συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Κατά τη χθεσινή ημέρα οι εκπρόσωποι του κινήματος Πέντε Αστέρων είχαν προχωρήσει σε θεαματική διαμαρτυρία, με κατάληψη της αίθουσας της Βουλής, ενώ κάποια μέλη της πολιτικής δύναμης του Γκρίλλο πέταξαν βιβλία και χαρτιά κατά του προέδρου του σώματος, Πιέτρο Γκράσσο.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, πάντως, έχει προκαλέσει διαφοροποιήσεις και δυσαρέσκεια και στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος: δυο «δημοκρατικοί» γερουσιαστές επέλεξαν την αποχή, ένα τρίτος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά αμέσως μετά παραιτήθηκε, ενώ άλλοι τριάντα πέντε βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος του Ρέντσι ζητούν να βελτιωθεί το εν λόγω μέτρο, πριν την έγκρισή του από τη Βουλή.

By