Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ψίφησμα για την αναγνώριση της Παλαιστίνης στην Ισπανία

«Να αναγνωριστεί η Παλαιστίνη ως κράτος, το οποίο υπόκειται στο διεθνές δίκαιο»

londino_gaza

Εντός της ημέρας αναμένεται να παρθεί η απόφαση για την αναγνώριση ή μη της Παλαιστίνης ως κράτους από το Κογκρέσο της Ισπανίας, μετά από πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος, κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) και του PSOE, βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση ώστε να συμφωνηθεί κοινό κείμενο για το ζήτημα, ενώ η πλειοψηφούσα κοινοβουλευτική ομάδα της συμπολίτευσης εμφανίζεται διατεθειμένη να εγκρίνει την ψήφιση της πρότασης σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργάγιο.

Η πρόταση εντάχθηκε στην ημερησία διάταξη του κοινοβουλίου την ημέρα που διαπράχθηκε αιματηρή επίθεση σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ από δύο Παλαιστινίους, οι οποίοι σκότωσαν τέσσερις Ισραηλινούς πριν πέσουν νεκροί από πυρά της αστυνομίας.

Παρά την επίθεση, η πρόταση παρέμεινε στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.

Το κείμενο το οποίο πρότεινε το PSOE καλεί την κυβέρνηση να «αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, το οποίο υπόκειται στο διεθνές δίκαιο, μετά την πεποίθηση ότι μόνον η συνύπαρξη των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, μπορεί να επιτρέψει να συναφθούν συμφωνίες οι οποίες θα εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια».

Στο κείμενο ζητείται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι «να προωθήσει με συντονισμένο τρόπο από κοινού με την Ε.Ε. την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους».

By