Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ από το Μάρτιο

Μέσα στον Ιανουάριο η καταβολή στις καθυστερούμενες αναπηρικές συντάξεις

ika

Από το Μάρτιο θα ξεκινήσει η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΙΚΑ, αλλά και όλων των ασφαλιστικών ταμείων καθώς μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας. Αυτό τόνισε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, διοικητής του ΙΚΑ, μιλώντας στη σημερινή πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του «ΑΝΤ1»,ενώ, πρόσθεσε ότι οι μικρότερες απώλειες θα είναι στις επικουρικές του ΙΚΑ καθώς «έχει γίνει ορθολογικότερη διαχείριση», δηλαδή οι περικοπές έγιναν νωρίτερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Αναφερόμενος σε άλλη παράμετρο μείωσης των επικουρικών συντάξεων, ο διοικητής ανέφερε ότι τα επικουρικά ταμεία εισπράττουν έσοδα από εργαζόμενους και εργοδότες, λειτουργώντας σαν ένα είδος κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Επόμενα αποτελεί προσωπικό κεφάλαιο του ασφαλισμένου το οποίο ο ίδιος θα πρέπει να «επιλέξει» αν θα το λάβει στα περίπου 15 χρόνια ως προσδόκιμο διαβίωσής του για να είναι περισσότερη (η επικουρική σύνταξη) ή αν θα το επιμερίσει στη γυναίκα ή τα παιδιά του μετά το θάνατό του, γεγονός που θα σημάνει τη μείωσή του.

Για τις μεγάλες καθυστερήσεις στη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων και εκτιμήσεων από τα ΚΕΠΑ, ο διοικητής τόνισε πως οφείλεται  στη συνεχιζόμενη απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ενώ δήλωσε ακόμα  ότι οι καθυστερούμενες αναπηρικές συντάξεις θα δοθούν αναδρομικά εντός του Γενάρη , ενώ για την επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ για του αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, παρέπεμψε σε μελλοντική εγκύκλιο που θα εκδοθεί από το ΙΚΑ.

«Περικοπές γίνονται γιατί δεν έχουμε χρήματα να δώσουμε», κατέληξε ο κ. Σπυρόπουλος.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By