Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

(Ψεύτικες) φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου!

«Είχαν μεγάλη ζήτηση κι έγινε συζήτηση γύρω απ’το όνομά τους»- Κι όμως είναι όλες παιδιά του photoshop ή και της παραπληροφόρησης…

Το να κάνει μια φωτογραφία το γύρο του κόσμου σε λίγα λεπτά μέσω διαδικτύου είναι το πλέον εύκολο. Το να αποδειχθεί αργότερα ψευδής και προϊόν photoshop είναι το πλέον σύνηθες. Το να ξέρεις να ξεχωρίζεις τις αληθινές από τις ψεύτικες είναι το πλέον χρήσιμο.

Το να ξεσκεπάζονται, όμως, τα φωτογραφικά ψέματα που έγιναν viral, εκτός από επιθυμητό είναι και το πλέον ενδιαφέρον!

Οι παρακάτω φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο διαδίκτυο και τα social media είναι το απόλυτο προϊόν φαντασίας κάποιων «βιρτουόζων» του φωτομοντάζ. 

1. Πότε έπαιξε ο John Lennon κιθάρα με τον Che Guevara;

12 More Viral Photos That Are Totally Fake

Ουδέποτε, βέβαια. Η φωτογραφία είναι προϊόν photoshop, όπου κάποιος αντικατέστησε το πρόσωπο του κιθαρίστα Wayne «Tex» Gabriel με αυτό του επαναστάτη Μαρξιστή. Παρακάτω βλέπετε την πραγματική φωτογραφία.

12 More Viral Photos That Are Totally Fake

2. Το τρυφερό ενσταντανέ του JFK και της Marilyn Monroe

12 More Viral Photos That Are Totally Fake

Φυσικά δεν πρόκειται για πάλαι ποτέ φωτογραφία-παπαράτσι που απεικονίζει τον Αμερικανό Πρόεδρο Kennedy αγκαλιά με την Marin Monroe. Η φωτογραφία εντάσσεται σε project της καλλιτέχνιδος Alison Jackson, που συνηθίζει να χρησιμοποιεί σωσίες διασημοτήτων στις δουλειές της. Στην πραγματικότητα, στη συνάντηση που είχαν ο JFK με τη Marilyn στις 19 Μαΐου 1962, σε φιλανθρωπικό γκαλά στη Νέα Υόρκη, ουδέποτε αγκαλιάστηκαν μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ή τουλάχιστον, δεν υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα που να μαρτυρούν κάτι τέτοιο.

3. Στο γεμάτο καυσαέριο Πεκίνο βλέπουν το ηλιοβασίλεμα σε οθόνες;

12 More Viral Photos That Are Totally Fake

Αν και η ποιότητα του αέρα στην κινεζική πρωτεύουσα έχει φτάσει σε χείριστα επίπεδα τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, με ένα πυκνό νέφος αιθαλομίχλης να έχει καλύψει τον ουρανό, η είδηση πως οι κάτοικοι μπορούν πλέον να δουν το ηλιοβασίλεμα μόνο μέσω τεράστιων οθονών είναι εντελώς παραπλανητική. Η φωτογραφία, που αναπαρήγαγε μέχρι και η βρετανική Daily Mail, είναι στην πραγματικότητα διαφημιστική καμπάνια τουριστικού γραφείου της περιοχής και προβάλλεται καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

4. Είναι αυτός ο JFK με την μασκαρεμένη κόρη του Caroline;

12 More Viral Photos That Are Totally Fake

Το πραγματικό ερώτημα εδώ είναι το «Ποιος είναι ποιος», όχι το να είναι όντως τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Η φωτογραφία που έκανε το γύρο των social media είναι ένα κλασσικό face-swap, μια αντιστροφή προσώπων δηλαδή, όπου όντως η κόρη του JFK φορά μια μάσκα, αλλά όχι και τόσο (τρομακτικά) ρεαλιστική!

5. Αποστολές παιδιών μέσω… ταχυδρομείου

12 More Viral Photos That Are Totally Fake

Η αλήθεια είναι πως οι φωτογραφίες παιδιών μέσα σε ταχυδρομικές τσάντες σαν να ήταν δέματα ενέπνευσαν πολλούς αστικούς μύθους σχετικά με τη διακίνηση ανηλίκων τη δεκαετία του 1910. Ωστόσο, πρόκειται για στιγμιότυπα που σκοπό είχαν απλά να προκαλέσουν το γέλιο. Ωστόσο, το concept στηρίζεται εν μέρει, και σε αληθινά γεγονότα, αφού τότε τα παιδιά που ταξίδευαν με το τρένο ασυνόδευτα από το ένα μέρος στο άλλο, αλλά είχαν συγγενείς που δούλευαν στις εκάστοτε σιδηροδρομικές εταιρίες χαρακτηρίζονταν ως «mail» για χάρη συντομίας, πληρώνοντας ταυτόχρονα ένα πολύ χαμηλό κόμιστρο στη μετακίνηση τους. Έκπτωση λόγω συγγένειας μια ιδιότυπη απόπειρα χιούμορ και μια τεράστια, λοιπόν, παμπάλαια «παρεξήγηση».

6. Ο μικρός Σύριος που κοιμάται ανάμεσα στους τάφους των γονιών του

12 More Viral Photos That Are Totally Fake

Διαδικτυακός μύθος αποδείχτηκε και η είδηση πως ένα παιδί από τη Συρία κοιμάται ανάμεσα στους τάφους των γονιών του. Αφού έγινε viral και προκάλεσε κύματα παγκόσμιας συγκίνησης, ο φωτογράφος που την τράβηξε, διευκρίνισε δημόσια πως η φωτογραφία αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου project που στόχο είχε να καταδείξει πως η αγάπη ενός παιδιού για τους γονείς του είναι αιώνια και αναντικατάστατη. Το παιδί είναι ανιψιός του φωτογράφου, ενώ η εικόνα τραβήχτηκε στη Σαουδική Αραβία, κι όχι στη Συρία.

7. «Μάσκες θανάτου» του Β” Παγκοσμίου Πολέμου

12 More Viral Photos That Are Totally Fake

Κάθε άλλο παρά «μάσκες θανάτου». Οι «μάσκες ζωής» όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, κατασκευάζονταν προκειμένου να βοηθήσουν αισθητικά βετεράνους του Β” Παγκοσμίου Πολέμου που είχαν υποστεί παραμορφώσεις να κυκλοφορούν δημόσια χωρίς να ντρέπονται για τις αναπηρίες τους. Ντοκουμέντο μιας πρώιμης πλαστικής χειρουργικής, ολότελα χειροποίητης που φαίνεται πως είχε τότε τις ίδιες θετικές επιδράσεις που έχει σήμερα αυτός ο επιστημονικός κλάδος.

8. Το μεγαλύτερο άλογο του κόσμου

7 (More) Fun Facts That Are Total Lies

Φήμες λένε πως ο «Brookie» υπήρξε το ψηλότερο άλογο στην ιστορία, με αναλογίες περίπου 2 μέτρα ύψος και 1.5 τόνο βάρος. Ο Brooklyn Supreme, όπως ήταν το πλήρες όνομα του έζησε από το 1928 μέχρι το 1948 και είχε το «μονοπώλιο» στο είδος του μέχρι την αποκάλυψη πως στην πραγματικότητα το ψηλότερο άλογο του κόσμου ήταν o «Σαμψών». Είχε ύψος 2,2 μέτρα, ζύγιζε πάνω από 1,5 τόνο και γεννήθηκε το 1828. Αλλά γι” αυτόν δεν υπάρχει φωτογραφία!

9. Ο Einstein στον ψυχολόγο

7 (More) Fun Facts That Are Total Lies

Η φωτογραφία με τον Einstein και «ψυχοθεραπευτή» του έκανε κάποτε το γύρο του κόσμου σαν λαμπρή απόδειξη πως ακόμα και τα μεγαλύτερα μυαλά μπορεί να αντιμετωπίσουν ψυχολογικά προβλήματα. Η αλήθεια, βέβαια, απέχει παρασάγγας, αφού πρόκειται για στιγμιότυπο του 1948 από τη συνάντηση του Einstein με τον Cord Meyer, Jr., πρόεδρο των United World Federalists, μια ομάδα μάχονταν υπέρ μιας παγκόσμιας κυβέρνησης. Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό Life, τη συγκεκριμένη στιγμή συζητούσαν σχετικά με τη θέση που πρέπει να κρατήσει η Ρωσία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

10. Η πρώτη φωτογραφική μηχανή

9 Fun Facts That Are Total Lies

Αν και αγγίζει επίπεδο ανέκδοτου το γιατί είναι ψεύτικη η είδηση πως αυτή είναι η πρώτη φωτογραφική μηχανή, μάθετε πως από έναν και μοναδικό μόνο λογαριασμό στο Twitter έγιναν 1600 retweets με το που κυκλοφόρησε. Ωστόσο, σε περίπτωση που εξακολουθείτε να αγνοείτε το προφανές, απλά αναρωτηθείτε το εξής: «Ποια φωτογραφική μηχανή φωτογράφισε την πρώτη φωτογραφική μηχανή;»
ΥΓ. Αληθή στοιχεία η ημερομηνία λήψης (γύρω στο 1900) και το ότι ήταν η μεγαλύτερη μηχανή που κατασκευάστηκε εκείνη την εποχή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By