Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Πέρασε» το πολυνομοσχέδιο

Ψήφισαν «ναι» 168, «όχι» 123, «παρών» ο ανεξάρτητος Μπόλαρης – Σαμαράς: Αρχίζει να αρθρώνεται η λέξη «ρευστότητα»

Bouli
Panayiotis Tzamaros

Συνολικά 292 βουλευτές ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, «ναι» ψήφισαν 168, ενώ 123 το καταψήφισαν. Ένας βουλευτής ψήφισε παρών (ο ανεξάρτητος Μ. Μπόλαρης). Σημειώνεται πως «ναι»  ψήφισαν οι κ.κ Μαρκόπουλος και Σολδάτος. Γύρω στις 23.30, με διαξιφισμούς και προσθήκες της τελευταίας στιγμής, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Αμέσως μετά την έγκριση του πολυνομοσχεδίου, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υποστήριξε ότι «παρά τις «Κασσάνδρες» που μιλούσαν για κυβερνητική αρρυθμία, η κυβέρνηση σ” αυτή την τόσο σημαντική ψηφοφορία, βγήκε πιο ενωμένη παρά ποτέ». Ενώ με δήλωση του στο πρακτορείο Reuters, τόνισε: «Παρά τη δύσκολη συγκυρία, εμείς θα αποδείξουμε το Greek success story. Αρχίζει σιγά-σιγά να αρθρώνεται η λέυξη ρευστότητα».

Σε συνομιλία του πρωθυπουργού με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες του επισημάνθηκε ότι το πολυνομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τους ανεξάρτητους Βουλευτές Κ. Μαρκόπουλο και Θ. Σολδάτο. «Αυτό κάτι δείχνει», είπε ο Πρωθυπουργός και όταν ρωτήθηκε αν θα επιστρέψουν στη ΝΔ σχολίασε: «Οψόμεθα».

Η συνεδρίαση διεξαγόταν ομαλά μέχρι την ώρα που πήρε το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άσκησε αυστηρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι είναι απών από τις συνεδριάσεις της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες προθήκες στο πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προχώρησε σε μερική αποδοχή και του δεύτερου άρθρου της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, για τη δυνατότητα μείωσης εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, προέβησε νομοτεχνική προσθήκη αναφορικά με την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, που έγινε δεκτή από το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ άλλων, προβλέπει την προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας σε εκτέλεση Ειδικού Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την ενίσχυση ανέργων, ιδιαίτερα από μειονεκτούσες ομάδες όπως οι οικογένειες χωρίς εργαζόμενους και οι νέοι. Οι προσλήψεις θα γίνονται με εποπτεία του ΑΣΕΠ από πίνακα κατάταξης των ανέργων που στηρίζεται σε αντικειμενική μοριοδότηση των οικονομικών, κοινωνικών και οικογενειακών χαρακτηριστικών των ωφελουμένων. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής ορισμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας σε ρύθμιση, βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις αυτές θα καταβάλλουν μειωμένες κατά 10% εργοδοτικές εισφορές.

Σημειώνεται ότι η τροποποίηση που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του  Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν τα μεσάνυχτα να ρίξετε τον κατώτατο μισθό στο μηδέν και να καταβαραθρώσετε τα ασφαλιστικά ταμεία».

Κόντρα Τσίπρα με Μανιτάκη και Βενιζέλο

venizelos vouli
Panayiotis Tzamaros

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι λέει «ψέματα» στους πολίτες και αναφέρθηκε στις επισκέψεις αλλά και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινό μέτωπο των χωρών του νότου ενάντια στην πολιτική της Γερμανίας. «Ο νότος είναι λύση λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος νότος; Ποια χώρα της ευρωζώνης έχει διακριτική ευχέρεια σε σχέση με εμάς. Τι ήθελε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που ήθελε ο μεσαιωνικός άνθρωπος αλλά αντίστροφα. Ο μεσαιωνικός άνθρωπος τότε έβλεπε το τέλος του κόσμου, τώρα ο νέος μεσαιωνικός άνθρωπος, ο κ. Τσίπρας δηλαδή θέλει την καταστροφή του κόσμου για να μπορεί στην συνέχεια να δημιουργήσει». Οι απολύσεις στο δημόσιο έφεραν την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Α. Μανιτάκη και του Α. Τσίπρα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε πως άλλα έλεγε και άλλα πράττει δίνοντας μάλιστα έδωσε στην δημοσιότητα συγκεκριμένο άρθρο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Όχι» στο πολυνομοσχέδιο, αλλά ναι στις τροπολογίες ψήφισε ο  Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας από το βήμα της Βουλής παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ψηφιστεί το εν λόγω σχέδιο νόμου, ενώ μίλησε και ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Σκληρή ήταν απάντηση του του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι ζει σε άλλον πλανήτη.

Σε απόρριψη και των δύο προτεινόμενων εκδοχών εξόδου από την κρίση  – εκείνης της κυβέρνησης και της άλλης των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων – προέβη η επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ότι γίνεται δεκτό και θα ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο ένα από τα άρθρα της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία. Αφορά την προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

«Διαψεύσθηκαν οι προφήτες της καταστροφής» τόνισε, επίσης, ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι «η εναλλακτική λύση είναι η έξοδος από το ευρώ. Ήταν και είναι καταστροφική λύση». Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, επίσης, ότι «με τη συμφωνία με την τρόικα κλείνουμε το κενό παραγωγής – εγχώριας δαπάνης που είχε η χώρα μας, και οι εταίροι μας προσφέρουν χρηματοδοτικούς πόρους όσο οι αγορές είναι κλειστές. Είναι ευχής έργο αυτό να γίνει με αύξηση παραγωγή και μείωση δαπάνης».

«Δεν ξέρω σε ποια χώρα ζει ο υπουργός Οικονομικών. Αρχίζω να αμφιβάλλω και σε ποιον πλανήτη ζείτε. Αυτά που μας λέτε είναι εκθέσεις ιδεών την ώρα που καταστρέφεται η κοινωνία», απάντησε στον Γ. Στουρνάρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, συνδέοντας τον υπουργό Οικονομικών με την περίοδο του εκσυγχρονισμού: «Μας είπατε παραμύθια για αγρίους. Μας λέτε εσείς, ο αρχιτέκτονας της πολιτικής του εκσυγχρονισμού, ότι για κάθε 110 που παράγεται δαπανούσαμε 115; Εμείς σας λέγαμε ότι για κάθε 1 ευρώ ανάπτυξης, δαπανάτε 4 ευρώ. Και σεις μας λέγατε ανθρώπους των σπηλαίων».

Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε, με αφορμή ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η ένσταση, η οποία αφορούσε παραβίαση του άρθρου 74 παρ. 5 του Συντάγματος που αναφέρει ότι οι νόμοι πρέπει να αποτελούνται από ομοιογενείς διατάξεις. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ απέρριψαν την ένσταση, ενώ την υποστήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Παράλληλα,  σε διαδικασία κατάρτισης βρίσκεται η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία. Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες «συντάσσεται» η τροπολογία που έχει κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο άρθρο της τροπολογίας έχει ήδη γίνει δεκτό, ενώ υπάρχουν διαβουλεύσεις και για τα άλλα δύο άρθρα.

Κυρίαρχα θέματα αναδείχθηκαν οι διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των λογιστών και των γεωτεχνικών, καθώς και η ρύθμιση για τα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα (που προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις και από το χώρο της πλειοψηφίας).

Την εναντίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντούν και οι πρωτοβουλίες των υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης (απολύσεις στο Δημόσιο, παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, αύξηση του ωραρίου των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης).

Από πλευράς κυβέρνησης, κατατέθηκαν αρκετές διορθωτικές ρυθμίσεις και αναδιατυπώσεις.

Απολύσεις στο Δημόσιο

Κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα τάχθηκε με έμφαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, σημειώνοντας πως το νέο σχέδιο του Αντώνη Μανιτάκη για άμεση απόλυση υπαλλήλων αορίστου χρόνου με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, «παραβιάζει ακόμα και τη ρύθμιση του δεύτερου Μνημονίου, που υπήγαγε τους υπαλλήλους αυτούς σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας». Ο κ. Μητρόπουλος κάλεσε εξάλλου τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αναθεωρήσει την απόφασή του για παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων.

«Βασικός σκοπός της ρύθμισης περί άμεσης προσφυγής των πειθαρχικά ελεγχόμενων υπαλλήλων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι να αυτονομήσει την πειθαρχική απ” την ποινική ευθύνη. Γιατί μέχρι τώρα, η ποινική διαδικασία είχε απορροφήσει την πειθαρχική, με αποτέλεσμα αυτή να μην ασκείται σχεδόν καθόλου» ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Αναφερόμενος στις επικείμενες 15.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο, ο κ. Μανιτάκης διευκρίνισε πως αυτές θα αφορούν τέσσερις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων: Τους αμετάκλητα απολυτέους (για πειθαρχικούς λόγους), τους υπαλλήλους καταργούμενων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, εκείνους που θα επιλέξουν την εθελούσια έξοδο (με εξαγορά εργάσιμων χρόνων μέχρι τη σύνταξή τους) και εκείνους που θα απορριφθούν κατά την διαδικασία της αξιολόγησης.

Ωράριο εκπαιδευτικών

Τη δυσφορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης, προκειμένου να αποφευχθούν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξέφρασε ο Γιάννης Αμανατίδης, για να εισπράξει την παρατήρηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρύσανθου Λαζαρίδη πως «κάποτε είχαμε στα σχολεία τέσσερα δίμηνα, ενώ σήμερα κάτι οι εκδρομές και κάτι οι συνελεύσεις έχουμε στην ουσία δυόμιση».

Αρκετές ενστάσεις είχε και η Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), η οποία κατέθεσε συγκεκριμένες αντιπροτάσεις.

Ένταση κατά τη συζήτηση το Σάββατο

Επικαλούμενος την κατάρρευση του ενεργειακού της Αργεντινής, που οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας της χώρας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασ. Παπαγεωργίου, μιλώντας στη Βουλή, επέμεινε στην επιβολή τέλους στους μικροϊδιοκτήτες φωτοβολταϊκών.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν 3 ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών, εκ των οποίων οι 2 μπορεί να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Κυριακή.

Ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ζήτησε το κατεπείγον με το επιχείρημα ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει το Euroworkingroup, που θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης. Και ο Υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η ρύθμιση οφειλών και αυτό «αποτελεί άλλη μία αντηρίδα που επιβεβαιώνει τον έκτακτο χαρακτήρα του νομοσχεδίου».

lafazanis
Menelaos Myrillas

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «θλιβερό το θέαμα των τριών υπουργών. Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε το κατεπείγον με μία πρόταση. Υπάρχει Σύνταγμα στη χώρα, υπάρχει Βουλή, υπάρχει Κανονισμός της Βουλής. Γιατί τα γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας;». «Η Βουλή λειτουργεί υπό συνθήκες δημοκρατικής εκτροπής», ισχυρίσθηκε κάνοντας λόγο για «μνημονιακή τροικανή δημοκατία. Αυτό είναι πια το πολίτευμα. Το κατεπείγον είναι να κάνετε ΙΕΚ για τους ξεναγούς και το κατεψυγμένο ψωμί;». Ο Π. Λαφαζάνης εκτίμησε ότι δεν παράγεται έννομα αποτελέσματα από τη διαδικασία.

«Εμείς υπερασπιζόμαστε την αρχή της πλειοψηφίας. Αντιρρήσεις να έχετε, αναίρεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν μπορούμε να έχουμε εδώ μέσα. Είναι κωμικό», του απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης.

«Η ίδια η ζωή θέτει τις προθεσμίες» τόνισε η Εισηγητής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου. «Ο Θεός μπορεί να έβαλε τοEuroworkingroup τη Δευτέρα, αλλά δεν σας είπε να φέρετε το νομοσχέδιο την Παρασκευή και να συζητηθεί το Σαββατοκύριακο. Δεν φταίμε εμείς που τσακώνεστε μεταξύ σας», της απάντησε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτος.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε αναστολή της προσπάθειας που γίνεται» είπε ο Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, σημειώνοντας ότι «και ένα μήνα συζήτησης στη Βουλή να δίναμε στην αντιπολίτευση, τα ίδια θα λέγατε».

«Με την λογική σας έχετε οδηγήσει σε αναστολή της Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο Ειδικός Αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, προσθέτοντας ότι έρχονται ως κατεπείγοντα μέτρα που προβλέπονται σε νόμους της κυβέρνησης Παπαδήμου

«Δεν είμαστε κυρίαρχη χώρα. Απλώς υπακούτε σε επιταγές της τρόικας και του ΔΝΤ», είπε ο Ειδικός Αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, σημειώνοντας ότι εντάχθηκαν «στα μουλωχτά» ρυθμίσεις που δεν έχουν σχέση με τα προαπαιτούμενα».

«Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την διαδικασία του κατεπείγοντος, όμως δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις αποτελούν εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου και των τελευταίων διαπραγματεύσεων που έκανε η κυβέρνηση με την τρόικα» υπογράμμισε η Ειδικός Αγορητής της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη.

«Επιβεβαιώνεται ότι η ουσία πάει χέρι χέρι με την διαδικασία», σημείωσε ο Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχολιάζοντας ότι «οι αντιφάσεις που εκφράζονται στους κόλπους της κυβέρνησης δεν αναιρούν την στρατηγική σας επιλογή να τσακίσετε το λαό στο βωμό των συμφερόντων του κεφαλαίου».

«Η κατ’ άρθρο νομοθεσία κάθε νομοθετήματος είναι κατοχυρωμένη από την γαλλική επανάσταση. Σας ζητάμε να σεβαστείτε αυτό που τήρησαν όλες οι κοινωνίες από τον Ρουσσώ και τον Μποντεσκιέ», επεσήμανε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος.

By