Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ψηφίστηκε η παράταση διαθεσιμότητας για τους διοικητικούς υπαλλήλους

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή

vouli-dispistiaΨηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία για την ολιγοήμερη παράταση του καθεστώτος διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την τροπολογία που έχει αναδρομική ισχύ απο τις 24/5/2014 και φέρει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης και όχι του νέου υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, διευκολύνοντας οι υπάλληλοι να καταθέσουν εμπρόθεσμα την αίτηση για την μετάταξης τους.

Ειδικότερα, «παρατείνεται από την λήξη του (15.6.2014) και για διάστημα πέντε ημερών το καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των οριζόμενων Πανεπιστημίων, οι θέσεις των οποίων καταργήθηκαν με τις μνημονευόμενες ΚΥΑ».

«Παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Θεανώ Φωτίου να καταγγέλλει, ότι η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία στη Βουλή για να καλύψει την εξαπάτηση ενός ολόκληρου κλάδου από το υπουργείο Παιδείας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, αναφερόμενος στην τροπολογία, είπε, ότι «ο κ. Λοβέρδος προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τα δημιουργημένα προβλήματα» και δεν απέκλεισε «να απαιτηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση στην περίπτωση που καθυστερήσει η αξιολόγηση των Οργανισμών και έρθει μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας».

«Επικοινωνιακό διαπληκτισμό» των υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατήγγειλε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή αλλά και για εμπαιγμών των υπαλλήλων.

«Όχι» στην τροπολογία δήλωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη καταγγέλλοντας, ότι την ίδια ώρα που δεν λειτουργεί τίποτα στα πανεπιστήμια και έχει υποβαθμιστεί πλήρως η λεγόμενη «δωρεάν λαϊκή παιδεία» η κυβέρνηση κόβει προσωπικό με λογιστικούς όρους.

Στο μεταξύ, 48ωρη απεργία για την Πέμπτη και την Παρασκευή κήρυξε η ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ενώ κρίσιμη για την τύχη του εξαμήνου στο πανεπιστήμιο Αθηνών θεωρείται η γενική συνέλευση που πραγματοποιεί αύριο ο σύλλογος των εργαζομένων του ιδρύματος.

Την ίδια ώρα, υπό κατάληψη βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από διοικητικούς υπαλλήλους καθώς και το πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι αντιδρούν στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να αξιολογηθούν οι οργανισμοί και τα οργανογράμματα των ανώτατων ιδρυμάτων από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια να καλυφθούν 600 θέσεις από την δεξαμενή των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Στάση εργασίας, από τις 9.00 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ., πραγματοποίησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, και προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Σύγκλητο, από την οποία ζήτησαν να πάρει θέση και έμπρακτα στο πρόβλημα της διαθεσιμότητας, στηρίζοντας το προσωπικό που έχει πληγεί από το μέτρο.

By