Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας στην Πορτογαλία

Προβλέπονται μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και αύξηση των ωρών εργασίας

portugal_money650

Προβλέπει μειώσεις 2,5%-12% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, την περικοπή κατά 10% των συντάξεων από ένα ποσό και πάνω, και την αύξηση των ωρών εργασίας σε εβδομαδιαία βάση από 35 σε 40

Για άλλη μια δύσκολη χρονιά προετοιμάζεται η Πορτογαλία μετά την υπερψήφιση ενός ακόμα προϋπολογισμού περικοπών και λιτότητας.

Το κείμενο του προϋπολογισμού για το 2014 προβλέπει μειώσεις 2,5%-12% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, την περικοπή κατά 10% των συντάξεων από ένα ποσό και πάνω και την αύξηση των ωρών εργασίας σε εβδομαδιαία βάση από 35 σε 40.

Παράλληλα προβλέπεται η «απώλεια» τριών ημερών αργίας σε ετήσια βάση.

Τα μέτρα εκτιμάται ότι θα επηρεάσυον το 80% των 600.000 υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα καθώς η Λισαβόνα στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στο 4% από 5,5% φέτος.

Αυτό που προσπαθεί να αποφύγει η Πορτογαλία είναι η προσφυγή σε δεύτερο πακέτο βοήθειας από ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ μετά το πρώτο πακέτο ύψους 78 δισ. ευρώ το 2011.

Ωστόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο ανέθεσε το Σάββατο ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα να ελέγξει το εάν ο προϋπολογισμός αυτός είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα, ενδέχεται να ματαιώσει τα σχέδια της κυβέρνησης και να εκτροχιάσει τους στόχους για το 2014.

Καταλήψεις κτιρίων υπουργείων σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Την ιδια ώρα, όμως, περίπου 200 διαδηλωτές κατέλαβαν τέσσερα υπουργεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές, που πρόσκεινται στο συνδικάτο CGTP, συγκεντρώθηκαν στις αίθουσες εισόδου των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Οικονομίας και απαίτησαν να γίνουν δεκτοί από τους υπουργούς για να τους εκφράσουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα λιτότητας.

«Εισήλθαμε με ειρηνικό τρόπο. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: δεν αποδεχόμαστε αυτόν τον προϋπολογισμό, ούτε τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν», δήλωσε ένα από τα ηγετικά στελέχη του CGTP, ο Λιμπέριο Ντομίνγκες.

Στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 100 άνθρωποι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του κεντροδεξιού Πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

«Έχει έρθει η ώρα να παραιτηθεί η κυβέρνηση», «Δεν θέλουμε φασίστες στην εξουσία», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ κάποιοι εξ αυτών κρατούσαν πανό που έγραφαν «έξω η κυβέρνηση».

Μια αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του CGTP έγινε για λίγο δεκτή από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης Έλντερ Ροζαλίνιο που τους εξήγησε, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, ότι τα μέτρα λιτότητας είναι απαραίτητα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By