Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση με την τρόϊκα»

Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

STOURNARAS«Δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα, αλλά μόνο στοχευμένα» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ωστόσο προειδοποιεί ότι θα είναι δύσκολα μέχρι τον Ιούνιο. Ειδικότερα, για σκληρή περίοδο συζητήσεων με την Τρόικα που θα διαρκέσει ως τον Ιούνιο κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής».

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει «κόλαση» το διάστημα αυτό εκτιμώντας ότι θα παιχθούν και θα κριθούν όλα με τους δανειστές. Ξεκαθαρίζει ακόμη πως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αποκλείεται κατηγορηματικά από το Μαξίμου. Ο κ. Στουρνάρας παρουσιάζει ως μονόδρομο την επιστροφή των δανειστών, προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2014 – 2016 και τα επιπλέον μέτρα – πέραν των απολύσεων στο Δημόσιο -, τα οποία θα κλείσουν την ψαλίδα έως και το 2015, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα στα Ταμεία και την Υγεία.

Ο υπουργός Οικονομικών επιμένει πως δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, αλλά μόνο στοχευμένα, με το βάρος να δίνεται στην περιστολή των δαπανών. Εντούτοις σύμφωνα με την εφημερίδα το βάρος θα δοθεί στην αύξηση της φορολογίας εισοδήματος κατά 820 εκατομμύρια ευρώ, λόγω κατάργησης των φοροαπαλλαγών, στην αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά, ώστε να εξασφαλισθούν πόροι 190 εκατομμυρίων υπέρ του ΕΟΠΥΥ και στα έσοδα από το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν 50.000 πρόσωπα, που έβγαλαν χρήματα σε καταθέσεις στο εξωτερικό. Ο στόχος – σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας – είναι να διπλασιαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα από 2,8 δισ. το 2014 σε 5,6 δισ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By