Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Όλα φταίνε, ο Τόμσεν όχι

Η Ελλάδα δηλαδή που βρέθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δεν πέτυχε τον στόχο της γιατί προκλήθηκε πολιτική αναταραχή

tomsen

Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Ελλάδα ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με μελέτη της Ε.Ε την οποία παρουσίασε ένας παλιός γνωστός στη χώρα μας, ο Σερβάζ Ντερούζ.

Ο κ. Ντερούζ, ο οποίος μετείχε στην τρόικα ως εκπρόσωπος της Κομισιόν τον πρώτο χρόνο που ξεκίνησε η εφαρμογή του μνημονίου και τότε είχε αποκτήσει τη φήμη του σκληρού, έχοντας μάλιστα αποκαλύψει ότι το ύψος των αποκρατικοποιήσεων θα φτάσει τα 50 δις ευρώ, παρουσίασε μελέτη η οποία δείχνει που βρίσκεται κάθε κράτος στις μεταρρυθμίσεις και τι θα κερδίσει στο μέλλον αν τις ολοκληρώσει πλήρως.

Τι μας έδειξε λοιπόν αυτή η μελέτη; Η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ. Ωστόσο μένουν πολλά ακόμα να γίνουν και οι καθυστέρηση της εφαρμογής τους κοστίζει 5,5% του ΑΕΠ από το πλεόνασμα, 10% από την απασχόληση και 14% από την πρόσθετη ανάπτυξη σε επίπεδο 10ετίας.

«Οι ευάλωτες χώρες ειδικά η Πορτογαλία και η Ελλάδα έκαναν μεγαλύτερες προσπάθειες από ότι άλλα κράτη – μέλη» είπε. «Αλλά δεν ήταν αρκετό» πρόσθεσε στην ομιλία του.

Την ίδια ώρα ένας ακόμα γνωστός μας, ο Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος αντίθετα με τον κ. Ντερουζ παραμένει στην τρόικα, σε συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής» αναφέρει ότι «Το πρόγραμμα, από την αρχή, ήταν «πλούσιο» σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγής και την αποκατάσταση της απασχόλησης. Ωστόσο, η πρόοδος ήταν άνιση σε αυτόν τον τομέα, εν μέρει λόγω της πολιτικής αναταραχής και της έλλειψης ευρείας στήριξης το 2011 και το 2012.
Είχαμε οπισθοδρόμηση της προόδου, μέχρι να σχηματιστεί ο νέος (κυβερνητικός) συνασπισμός και να είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Πολ Τόμσεν.

Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν συμπλήρωσε ότι η πολιτική αναταραχή, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 και κράτησε έως τις αρχές του επόμενου έτους, είναι η αιτία για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν εξήλθε ακόμη του Προγράμματος, που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της.

Δηλαδή οι δύο άνδρες μας λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις που περιελάμβανε το «ολόσωστο» πρόγραμμα που ετοίμασε η τρόικα και αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση, στο μεγαλύτερο μέρος τους εφαρμόστηκαν. Ωστόσο, το μέρος που δεν εφαρμόστηκε, εξαιτίας των πολιτικών διαφωνιών που υπήρξαν στην Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα να μην επιτύχει το πρόγραμμα και να οδηγηθούμε σε ακόμα ένα μνημόνιο.

Η Ελλάδα δηλαδή που βρέθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δεν πέτυχε τον στόχο της γιατί προκλήθηκε πολιτική αναταραχή.

Πουθενά για τους δύο κυρίους δεν υπάρχει λάθος στο πρόγραμμα. Πουθενά για τους δύο κυρίους δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση που μπορεί να εμφανιστεί όταν ζητάς από μια χώρα να τα αλλάξει όλα μέσα σε δύο χρόνια. Πουθενά για τους δύο κυρίους δεν υπάρχουν λάθος στόχοι και λάθος υπολογισμοί στους δημοσιονομικούς στόχους που έθεςε το μνημόνιο. Πουθενά δεν υπάρχουν αστοχίες στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε το πρόγραμμα.

Το μόνο λάθος που υπήρχε ήταν ότι η δημοκρατικά εκλεγμένη βουλή, μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε το μνημόνιο αποφάσισε να πάει σε εκλογές και να δημιουργήσει πρόβλημα στο πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει και επιβάλει η τρόικα.
Αν για τους ανθρώπους της τρόικας το μόνο πρόβλημα στο πρόγραμμα είναι αυτό, τότε γιατί δεν μεταρρυθμίζουν και το πολίτευμα για να μην τους εμποδίζει;

Aλέξανδρος Κλώσσας 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By